„Germanwings“ oro linijų 9525 skrydį vykdžiusio lėktuvo katastrofą tirianti Marselio prokuratūra balandžio 1 d. informavo, kad nieko nežino apie egzistuojančią vaizdo medžiagą, neva nufilmuotą lėktuvo viduje.

Marselio prokuroras Brice‘as Robinas, vykdantis katastrofos tyrimą, pareiškė, kad „šiuo metu netiriami jokie katastrofos vaizdo įrašai“, rašo CNN.

„Asmuo, turintis tokį vaizdo įrašą, privalo skubos tvarka jį perduoti tyrėjams“, – pridūrė jis.

B. Robino komentarai pasirodė po dviejų straipsnių, išpublikuotų vokiečių „Bild“ ir prancūzų „Paris Match“ leidiniuose.

Straipsniuose minimas mobiliuoju telefonu darytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas vaizdas lėktuvo viduje likus vos kelioms sekundėms iki katastrofos, įvykusios kovo 24 d. Prancūzijos Alpėse.

Įtariama, kad antrasis lėktuvo pilotas Andreasas Lubitzas tyčia sudaužė lėktuvą. Per katastrofą žuvo 150 lėktuve buvę asmenys.
„Paris Match“ ir „Bild“ skelbia, kad vaizdo įrašas aptiktas katastrofos vietoje rastame mobiliajame telefone.

Dviejų leidinių išpublikuotuose straipsniuose vaizdo įrašas apibūdintas, tačiau šių leidinių internetinėse svetainėse jis nebuvo paskelbtas. Šių leidinių atstovai tikina peržiūrėję šį vaizdo įrašą. Taip pat teigiama, kad vaizdo įrašą aptiko tyrimui artimas šaltinis.

„Keliomis kalbomis kartojama frazė „Dieve, padėk“, – rašo „Paris Match“.

„Daugiau nei tris kartus pasigirsta metaliniai smūgiai, galbūt tai sunkiu daiktu pilotų kabinos duris mėginantis atidaryti skrydžio kapitonas. Įrašo pabaigoje pasigirsta stipresnis už ankstesnius smūgis, šauksmai sustiprėja, o tada – tyla“, – rašo prancūzų leidinys „Paris Match“.

„Tai – labai gluminanti scena“, – patikino „Bild“ internetinio portalo vyr. redaktorius Julianas Reicheltas.

Prancūzijos katastrofų tyrimo agentūra BEA savo ruožtu patikino nieko nežinanti apie šio vaizdo įrašo egzistavimą.

Pulkininkas leitenantas Jeanas Marcas Menichini iš Prancūzijos policijos, atsakingas už „Germanwings“ katastrofos vietoje vykdomų darbų komunikaciją, informavo, kad šie pranešimai yra visiškai neteisingi ir nepatikrinti.

Jo teigimu, katastrofos vietoje rasti mobilieji telefonai surinkti, tačiau kol kas jie dar nėra ištirti.

Neabejoja, kad įrašas – tikras

J. M. Menichini teigimu, mobilieji telefonai gali būti išsiųsti į kriminalinių tyrimų institutą šalia Paryžiaus esančiame Roni su Bua. Anot jo, ten šiuos telefonus ištirs specialistai, dirbantys kartu su tyrėjais. Kol kas, J. M. Menichini teigimu, nė vienas iš rastų telefonų į šį institutą išsiųstas nebuvo.

Paklaustas, ar kas nors iš paieškos darbus vykdančios komandos narių galėjo perduoti atminties kortelę žiniasklaidai, J. M. Menichini atsakė neigiamai.

J. Reicheltas savo ruožtu patikino peržiūrėjęs vaizdo įrašą ir pridūrė, kad „Bild“ ir „Paris Match“ neabejoja, kad šis įrašas yra tikras.

Taip pat jis atkreipė dėmesį į tai, kad tyrėjai atskleidė radę telefonų katastrofos vietoje tik po to, kai „Bild“ ir „Paris Match“ paskelbė šiuos pranešimus.

„Yra dalykų, kurių nežinojome anksčiau. Apskritai kalbant, galime papasakoti nemažai dalykų, kurių tyrėjai nebuvo atskleidę pradžioje“, – patikino jis.

„Germanwings“ nežinojusi, kad dėl lėktuvo katastrofos kaltinamam pilotui buvo diagnozuota depresija

Vokietijos oro bendrovė „Germanwings“ pareiškė nežinojusi, kad jos pilotas, praėjusią savaitę veikiausiai nukreipęs savo lėktuvą į Prancūzijos Alpių šlaitus, buvo patyręs depresijos priepuolį mokydamasis lakūnų kursuose.

Tyrėjų nuomone, lėktuvo „Airbus A320“ antrasis pilotas Andreas Lubitzas kovo 24 dieną tyčia užsirakino pilotų kabinoje, kai įgulos kapitonas iš jos trumpam išėjo, ir nukreipė žemyn iš Barselonos į Diuseldorfą skridusį lainerį, kuris galiausiai rėžėsi į kalno šlaitą. Visi 150 lėktuve buvusių žmonių žuvo.

Vokietijos oro vežėjų flagmanė „Lufthansa“, kuri yra „Germanwings“ pirminė įmonė, antradienį patvirtino, kad jai šešerius metus buvo žinoma, jog A.Lubitzas patyrė „sunkią depresiją“ prieš baigdamas pilotų kursus, bet pabrėžė, kad pagal visus sveikatos patikrinimus jis buvo pripažintas tinkamu skraidyti.

Tuo tarpu vienas „Germanwings“ atstovas ketvirtadienį sakė, kad bendrovei, kurioje A.Lubitzas dirbo nuo 2013 metų rugsėjo, nebuvo žinoma apie tą depresijos epizodą – kitaip negu „Lufthansa“.