71 metų Graziano Mesina pirmadienio rytą sulaikomas nepriešino, nusikaltėlių pasaulio veteranas vilkėjo tik pižamą. Patyręs nusikaltėlis iš Italijos kalėjimų per gyvenimą spruko net 10 kartų. Pavyzdžiui, 1966 metais jis perlipo 7,3 m aukščio tvorą, pasišaukė taksi ir paprasčiausiai išvažiavo.

Paprasto Sardinijos piemens sūnus pirmą kartą buvo sulaikytas vos 14 metų – laikė vogtą šautuvą. Tarp dviejų pabėgimų kalėjimuose iš viso praleido 40 metų, grobdavo turtingas aukas dėl išpirkos, o nuo teisėsaugos slapstydavo vis su kita mergina.

Jam tapus pasipriešinimo kultūros simboliu, kuri tokia artima Sardinijai, moteriškos lyties G. Mesinos gerbėjų ratas pradėjo plėstis. Prie policijos nuovados, kur buvo laikomas 1968 metais sulaikytas Sardinijos banditas, rinkosi vyresnių klasių moksleivės, kurios laikė plakatus su užrašu „Myliu tave“.

Nusikaltėlio drąsa gniaužė kvapą. 1970 metais slapstydamas nuo pareigūnų, G. Mesina puikiai perprato maskavimosi meną – jis netgi persirengė moterimi, kad galėtų pasižiūrėti „Cagliari“ futbolo komandos varžybas. 1976 metais jis prisijungė prie mafijozų grupelės ir visi kartu pabėgo iš Lečės kalėjimo.

2004 metais, po dešimtmečių, praleistų tiek už grotų, tai laisvėje, Italijos prezidentas Carlo Azeglio Ciampi suteikė jam malonę – prezidentas išreiškė viltį, jog nusikaltėlis „atvers naują savo gyvenimo lapą“. G. Mesina išdidžiai grįžo į Sardiniją ir pradėjo turizmo verslą, noriai dalyvaudavo nusikaltimų prevencijai skirtose konferencijose, kur pasakodavo apie savo senąjį gyvenimo būdą.

Po penkerius metus trukusio tyrimo pareigūnai drąsiai tvirtina, jog G. Mesina tikrai nesitraukia į pensiją – jis kuria narkotikų platinimo tinklus su Kalabrijos mafija.

Jo „įgimtas polinkis nusikalsti ir charizma leido suburti naująją nusikaltėlių kartą“, teigia pareigūnai, sulaikę ir dar 25 jo gaujos narius.

„Jeigu būtų turėjęs daugiau laiko, būtų sukūręs itin stiprią nusikaltėlių organizaciją, labai pavojingą visai salai“, - sako pareigūnas.

Anot policijos, G. Mesina taip pat planavo grįžti ir į grobimų dėl išpirkos verslą – buvo planuojama pagrobti itin turtingą vietos drabužių didmenininką.

„Jis tiesiog negalėjo išsižadėti senų įpročių. Atvykus pareigūnams, jis nesipriešino, netgi atrodė, jog mūsų laukė“, - teigia neįvardytas pareigūnas.