„Mes visos dirbsime su Ukraina dėl konkrečių, dvišalių, ilgalaikių saugumo įsipareigojimų ir susitarimų, siekdami užtikrinti tvarias pajėgas, galinčias ginti Ukrainą dabar ir atgrasyti nuo Rusijos agresijos ateityje“, – sakoma G7 pareiškime, kurį gavo AFP.

Tarptautinės Ukrainos rėmėjos siekia savo parama nuraminti Kyjivą, NATO atsisakius pakviesti karo draskomą šalį tapti nare.

Septynių pirmaujančių demokratinių šalių grupė – JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir Japonija – pareiškė, kad sieks susitarti dėl Ukrainos pajėgų aprūpinimo „modernia karine įranga sausumos, oro ir jūrų srityse“.

Tai reiškia, kad „pirmenybė teikiama oro gynybai, artilerijai ir tolimojo nuotolio ginkluotei, šarvuočiams ir kitiems svarbiems pajėgumams, pavyzdžiui, kovai oro erdvėje“, sakoma pareiškime.
Pasaulio galybės pareiškė, kad pasiūlys suteikti skubią karinę ir finansinę pagalbą Ukrainai „būsimo Rusijos ginkluoto užpuolimo atveju“.

Jos taip pat sieks „primesti Rusijai ekonomines ir kitas išlaidas“, jei pasibaigus šiam konfliktui ji pradėtų kitą karą.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sveikino pažadus, duotus per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, bet pareiškė, kad jie negali pakeisti galutinio Kyjivo tikslo prisijungti prie Aljanso.
NATO šalys, vadovaujamos Jungtinių Amerikos Valstijų, nesiryžo suteikti Ukrainai pernelyg konkretaus įsipareigojimo dėl būsimos narystės bloke, nes baiminasi, kad tai įtrauktų Vakarus į karą su Maskva. Tačiau Vakarų lyderiai tikina norintys parodyti Kremliui, kad jis nesitikėtų, jog parama Ukrainai susvyruos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją