Rusija savo ruožtu apkaltino JAV, Europos Sąjungą ir Didžiojo septyneto (G7) šalis, kad jos sužlugdė ministrų susitikimą bandydamos prastumti bendrą pareiškimą dėl Ukrainos.

„Apgailestaujame, kad Vakarų kolektyvas ir toliau destabilizuoja G20 veiklą ir naudoja ją antirusišku... būdu“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Nepasiekus sutarto galutinio pareiškimo, dabartinė G20 pirmininkė Indija paskelbė „pirmininko santrauką“, kurioje teigiama, kad „dauguma narių griežtai pasmerkė karą Ukrainoje“ ir kad dvi dienas trukusiame susitikime Bengalūre buvo „skirtingai vertinama padėtis ir sankcijos“.

Prieraše teigiama, kad dviem santraukos apie karą pastraipoms, kurios, kaip teigiama, buvo perkeltos iš lapkričio mėnesio G20 vadovų Balio deklaracijos, „pritarė visos šalys narės, išskyrus Rusiją ir Kiniją“.

Ispanijos atstovė Nadia Calvino anksčiau sakė, kad dėl „ne visai konstruktyvaus“ kai kurių neįvardytų šalių požiūrio 20 didžiausių pasaulio ekonomikų derybose buvo sunku susitarti dėl pareiškimo.

Kinija norėjo pakeisti lapkričio mėnesio deklaracijos formuluotę, AFP sakė pareigūnai, o vienas iš jų su anonimiškumo sąlyga teigė, kad Pekinas norėjo išbraukti žodį „karas“.

Ankstesniuose G20 finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimuose taip pat nepavyko parengti bendro komunikato nuo tada, kai praėjusių metų vasario mėnesį grupei priklausanti Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį.

Indijos aukšto rango pareigūnas Ajay Sethas sakė, kad Kinijos ir Rusijos atstovai nenorėjo pasirašyti formuluotės dėl Ukrainos, nes „jų įgaliojimai yra spręsti ekonominius ir finansinius klausimus“.
„Kita vertus, visos kitos 18 šalių mano, kad karas turi įtakos pasaulio ekonomikai ir kad jį reikia paminėti“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje sakė A. Sethas.

Kinija stengiasi užimti neutralią poziciją karo atžvilgiu kartu palaikydama glaudžius ryšius su strategine sąjungininke Rusija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją