FTB agentai apklausia amerikiečius, kurie dalyvavo Jurijaus Zaicevo vadovaujamoje mainų programoje „Rossotrudničestvo“, remdamasis teisėsaugos šaltiniais rašė laikraštis.

J.Zaicevas taip pat yra Rusijos mokslo ir kultūros centro Vašingtone direktorius. Jo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl įtariamo dalyvių amerikiečių rengimo kaip būsimo žvalgybos „turto“, laikraščiui sakė pareigūnai, kurių pavardės nenurodomos.

Ta mainų programa apmokėjo visas dalyvaujančių amerikiečių išlaidas, įskaitant išlaidas maistui, kelionėms, vizų mokesčiams ir būstui. Kartais per tas keliones būdavo apsistojama prabangiuose viešbučiuose, būdavo rengiami susitikimai su Rusijos vyriausybės pareigūnais.

Įtariama, kad J.Zaicevas užvedė kai kurių dalyvių bylas galimų būsimų šnipų verbavimui, bet pareigūnai nesakė, ar yra įrodymų, kad jam pavyko pritraukti kurį nors iš tų amerikiečių, rašoma straipsnyje.

J.Zaicevas turi diplomatinę neliečiamybę, bet JAV vyriausybė gali nuspręsti ją atšaukti, o tai priverstų jį grįžti į Rusiją, sakė pareigūnai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė pasipiktinimą šiuo pranešimu ir J.Zaicevui metamus įtarimus pavadino „prasimanymais, neturinčiais nieko bendra su tikrove“.

„Manome, kad aukščiau paminėti pranešimai ir JAV valdžios veiksmai yra nedraugiško pobūdžio ir nukreipti į situacijos bloginimą plėtros ir tarptautinio humanitarinio bendradarbiavimo sferoje“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„JAV valdžiai būtina nedviprasmiškai ir viešai atsiriboti nuo piktavališkų bandymų mesti šešėlį ant Rusijos mokslo ir kultūros centro Vašingtone darbo“, – priduriama pareiškime.

Pagal minėtą mainų programą Rusijoje apsilankė maždaug 130 amerikiečių, nurodo „The Washington Post“.

Kaip teigia Rusijos užsienio reikalų ministerija, pagal tą mainų programą per pastaruosius trejus metus Rusijoje apsilankė daugiau kaip 1 000 žmonių iš daugiau kaip 50 valstybių, tarp jų iš JAV.

Apie FTB tyrimą pirmasis pranešė žurnalas „Mother Jones“.