Mirties bausmės grąžinimo įstatymo projektas, kartu su kita siūloma priemone – vaikus nuo devynerių metų amžiaus bausti kaip suaugusius nusikaltėlius – pagrindiniai prieštaringai vertinamo R. Duterte karo su narkotikais siekiai.

Prezidento vykdomas karas su narkotikais jau pareikalavo daugiau kaip 6 500 gyvybių.

Didžioji dalis politikų antrojo svarstymo metu trečiadienio vakarą pritarė siūlomam įstatymo projektui ir tai padėjo įveikti vieną didžiausių kliūčių, siekiant iki gegužės mėnesio įteisinti mirties bausmę.

Kitą savaitę dar bus rengiamas trečias ir paskutinis svarstymas.

Tada įstatymo projektui turės pritarti Senatas.

Oponentai piktinasi, kad praėjus 11 metų po mirties bausmės panaikinimo, Filipinuose vėl būtų grąžinta mirties bausmė.

Vyrauja susirūpinimas, kad dėl korumpuotos teisingumo sistemos egzekucijos būtų vykdomos nekaltiems žmonėms.

„Šis sprendimas yra nežmoniškas, gėdingas ir akivaizdžiai nepagarbus. Nusikaltėliai turi būti baudžiami, o aukoms padedama, bet bausti reikia ne mirtimi. Dėl trūkumų turinčios ir sutrikusios Filipinų baudžiamojo teisingumo sistemos egzistuoja didelė tikimybė, kad nekalti žmonės taps aukomis“, – teigė dvasininkas.

Mirties bausmė būtų skiriama tik už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, šia bausme būtų baudžiama už narkotiką prekybą, gamybą ir laikymą.

Jei pas asmenį būtų aptikta 500 gramų marihuanos, 10 gramų kokaino, heroino ar ekstazio, jam būtų skiriama egzekucija.

Tokia pati bausmė galiotų ir už žmogžudystes bei prievartavimus, jei nusikaltėlis tuo metu būtų apsvaigęs nuo narkotikų.

Tačiau, įvykdžius šiuos nusikaltimus nesant apsvaigusiam nuo narkotikų, būtų baudžiama tik kalėjimo bausme.