Europos Tarybos ekspertai vertins žmogaus teisių padėtį keliose srityse: išraiškos laisvę, mažumų teises, kovą su korupcija ir nuteistųjų sąlygas kalėjimuose, tačiau nelies Krymo politinio statuso.

Krymą, kuris buvo carinės Rusijos karinio laivyno bazė, Maskva aneksavo po 2014 metų vasario, kai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Ši misija bus vykdoma visiškai nepriklausomai ir ji nenagrinės klausimų, susijusių su Krymo teritoriniu statusu“, – sakė Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas.

„Tai mums leis surinkti aiškią ir išsamią informaciją apie žmogaus teisių padėtį ir užtikrinti, kad Krymo žmonės nebūtų užmiršti“, – sakė jis.

Pasak Th.Jaglando, 2,5 mln. Krymo gyventojų turėtų pasinaudoti Europos žmogaus teisių konvencija, tačiau per daugiau nei metus pusiasalyje neapsilankė nė viena tarptautinė delegacija, kad įvertintų padėtį jame.

Keturių ekspertų grupė, kuriai vadovauja šveicarų diplomatas Gerardas Stoudmannas turės pateikti Tarybai ataskaitą vasario arba kovo mėnesį.

Dėl Krymo aneksijos ir kišimosi į Ukrainos konfliktą Rusijai yra taikomos tarptautinės sankcijos.