Šis raginimas nuskambėjo Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) nusprendus, kad Turkija pažeidė O. Kavalos teises 2020 metais, kai jis, kalintas už tariamą paramą antivyriausybiniams protestams, buvo paleistas į laisvę, bet tą pačią dieną vėl buvo suimtas dėl kaltinimų prisidėjus prie bandymo įvykdyti valstybės perversmą.

Balandį Turkijos teismas nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos, o tai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą bei nevyriausybinių organizacijų, tokių kaip „Amnesty International“, protestus.

Trijų teisėjų kolegija taip pat 18 metų pasiuntė už grotų septynis kitus asmenis dėl kaltinimų prisidėjus prie bandymo nuversti tuomet premjero pareigas ėjusio R. T. Erdogano vyriausybę per 2013 metais vykusius didelio masto protestus.

Paryžiuje gimęs filantropas O. Kavala kalbėdamas vaizdo ryšiu iš griežtai saugomo kalėjimo netoli Stambulo teismui sakė, kad visą šį procesą laiko „teismine žmogžudyste“.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime EŽTT teigė, kad Turkija neįvykdė nutarties, kad O. Kavala turi būti paleistas į laisvę.

„Dar kartą raginame nedelsiant paleisti O. Kavalą“, – atskirame pranešime teigė Europos Taryba, kuri jau pradėjo retą drausminę procedūrą prieš Turkiją dėl elgesio su aktyvistu.

O. Kavala buvo vienas iš dešimčių tūkstančių turkų, kurie buvo įkalinti arba atleisti iš darbo per susidorojimo kampaniją, vykdytą po bandymo įvykdyti perversmą prieš R. T. Erdoganą 2016 metais, kai jis jau buvo prezidentas.

O. Kavala jam pateiktus kaltinimus neigia ir vadina politiškai motyvuotais.

Jo byla sukėlė įtampą Ankaros ir Vakarų santykiuose ir tapo Turkijos valdžios vykdomo susidorojimo su opozicija simboliu.

O. Kavala iš pradžių buvo apkaltintas 2013 metų protestų bangos finansavimu.

2020 metų vasarį teismas jį išteisino ir paleido į laisvę, bet policija aktyvistą sulaikė jam dar nespėjus grįžti namo pas žmoną.

Tuomet jis buvo apkaltintas dalyvavimu nepavykusiame 2016 metų puče, jam skirtas kardomasis kalinimas. Be to, 2020-ųjų kovo 9 dieną jam buvo paskirtas kardomasis kalinimas dėl kaltinimų šnipinėjimu, sakoma EŽTT pranešime žiniasklaidai.

EŽTT pabrėžė, kad „nesant faktų, informacijos ar įrodymų, patvirtinančių, kad jis dalyvavo nusikalstamoje veikloje“, O. Kavala „negalėjo būti pagrįstai įtariamas padaręs nusikaltimą, susijusį su bandymu nuversti vyriausybę“.

Teismas teigė, kad iš tiesų nėra „jokio įtikinamo pagrindo“ įtarti, kad O. Kavala apskritai padarė kokią nors nusikalstamą veiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją