„Tarptautiniai stebėtojai pranešė apie plačiai paplitusį privalomų procedūrų nepaisymą, skaidrumo stoką ir daugybę rimtų pažeidimų, tokių kaip rinkimų biuletenių klastojimas“, – sakoma ESBO ataskaitoje.

Joje priduriama, kad opozicijos boikotuoti rinkimai „vyko apribotoje politinėje aplinkoje“ ir juose „pritrūko tikros konkurencijos“, opozicijos kandidatams nekėlus savo kandidatūrų ir susilaikius nuo kritikos dabartiniam prezidentui.

Penkiolika metų prie šalies vairo stovintis I. Aliyevas surinko 86 proc. balsų pusmečiu anksčiau nei planuota surengtuose rinkimuose ir užsitikrino sau ketvirtą kadenciją šioje energetinių išteklių turtingoje Kaspijos regiono valstybėje.

Šios griežtai kontroliuojamos Kaukazo valstybės pagrindinės opozicinės partijos boikotavo rinkimus. Jos tvirtina, kad šalyje nėra sąlygų surengti demokratinį balsavimą, ir kaltina valdžią rinkimų rezultatų klastojimu.

56 metų I. Aliyevas pirmą kartą prezidentu buvo išrinktas 2003 metais, mirus jo tėvui Heydarui Aliyevui, kuris Azerbaidžaną geležiniu kumščiu valdė nuo 1993-iųjų.