„Aš mačiau prezidento R. T. Erdogano reakciją ir esu labai nustebusi“, – tvirtino F. Mogherini, turėdama omenyje Turkijos prezidento išsakytą kritiką, esą ES turėtų rūpintis savo reikalais.

Praėjus savaitei nuo Bendrijos įgaliotinės vizito Turkijoje, F. Mogherini tikino, kad ji ir jos kolegos dalyvavo „labai konstruktyviose“ derybose su R. T. Erdoganu, per kurias dvi pusės tvirtino, esant galimybei, pradėti viską nuo pradžių.

Turkijos vyriausybės atstovai, anot F. Mogherini, netgi pabrėžė, kad Ankaros pastangos prisijungti prie ES yra nukreiptos ne į ekonominius interesus, o į demokratijos ir teisinės valstybės vertybes.

Turkų policija sekmadienį sulaikė šalies laikraščio redaktorių ir dar 26 asmenis per reidus, surengtus prieš JAV remiamo Fethullaho Guleno, tapusio didžiausiu prezidento varžovu, šalininkus. Ši operacija buvo viena didžiausių iki šiol įvykdytų prieš F. Guleno rėmėjus.

ES užsienio politikos vadovė ir regioninės plėtros komisaras Johannesas Hahnas pasmerkė šiuos reidus ir teigė, kad jie „nesuderinami su žiniasklaidos laisve, kuri yra esminis demokratijos principas“.

Savo ruožtu R. T. Erdoganas, pirmadienį sakydamas kalbą televizijoje, pareiškė, kad ES negali kištis į Turkijos reikalus, susijusius su grėsmėmis nacionaliniam saugumui. Vadovas pridūrė, kad 28 šalis vienijanti Bendrija turėtų rūpintis savo reikalais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)