Šalis nusprendė per dieną įsileisti 3 200 pabėgėlių ir priimti ne daugiau kaip 80 prašymų suteikti pabėgėlio statusą.

„Labai džiaugiuosi šiuo sprendimu. Mes ir toliau jo laikysimės“, – sakė Austrijos vidaus reikalų ministrė Johanna Mikl-Leitner.

Ketvirtadienį Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris išreiškė susierzinimą dėl tokio šalies žingsnio, nes į Austriją patenkančių migrantų ir prieglobsčio prašytojų skaičiaus ribojimas sužlugdys Sąjungą ir pažeis tarptautinę humanitarinę teisę.

Tačiau Austrijos neatbaidė J. C. Junkerio žodžiai ir penktadienio rytą šalis pradėjo vykdyti nutarimą.

Trečiadienį Viena paskelbė nuo penktadienio priimsianti ne daugiau kaip 80 prašymų suteikti pabėgėlio statusą bei į šalies teritoriją per vieną dieną įsileisianti ne daugiau kaip 3 200 migrantų.

Prieš atvykdamas į Briuselyje vykstantį ES viršūnių susitikimą Austrijos kancleris Werneris Faymannas pareiškė, kad šalis negali viena priimti visų į Europą atvykstančių pabėgėlių.

Pernai į Austriją atvyko apie 700 tūkst. migrantų, o 90 tūkst. iš jų pateikė prašymus dėl prieglobsčio suteikimo šalyje.

Ketvirtadienį ES migracijos ir vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopoulosas Austrijos vidaus reikalų ministrui išsiuntė laišką, kuriame raginama iš naujo apsvarstyti ketinimus apriboti į šalį įleidžiamų migrantų skaičių, nes tai prieštarautų ES teisei.

Tačiau W. Faymannas apkaltino prastą Europos migracijos ir pabėgėlių politiką pareiškęs, kad ES pabėgėlių paskirstymo po šalis nares planas yra neveiksmingas ir sukritikavo Centrines ir Rytų Europos šalis, kurios šiam planui pakišo koją.