Bulgarijos pasienyje su Turkija esančiame Kapitan-Andrejevo patikros punkte ES pareigūnai turėtų iškilmingai atidaryti naują specialios paskirties grupę. Ši siena buvo pasirinkta todėl, kad tai - pagrindinė sausumos siena, kurią kirtę migrantai mėgina patekti į Europą.

Nuo šiol Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra galės pasitelkti 1,5 tūkst. specialiai parengtų pareigūnų iš 19 šalių narių, kuriuos, reikalui esant, galės skubiai mobilizuoti.

Briuselis tikisi, kad tokie agentūros patobulinimai ne tik sustiprins saugumą, bet ir padės sutaikyti pabėgėlių politikos klausimu nesutariančias rytines ir vakarines ES nares.

Ilgalaikis šios naujovės tikslas - ES viduje panaikinti sienų kontrolę ir atkurti Šengeno zoną, kurioje keliaujant nereikėtų rodyti paso.

Sustiprintos pajėgos išplės Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie išorės sienų valdymo agentūrą (FRONTEX). Ši agentūra buvo įkurta 2004 metais siekiant visoje Europoje koordinuoti pastangas kovoje su neteisėtu žmonių gabenimu ir nelegalia migracija.

Praėjusiais metais paaiškėjo, kad FRONTEX nėra veiksminga - ji buvo visiškai nepasiruošusi suvaldyti šimtatūkstantinius migrantų srautus, iš Graikijos per vakarų Balkanų valstybes plūdusius į šiaurės Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)