Iš žadėto milijono sviedinių iki kovo tikriausiai pavyks pristatyti tik kiek daugiau nei pusę, trečiadienį gynybos ministrų susitikimo kuluaruose Briuselyje pareiškė ES užsienio politikos įgaliotinis Joepas Borrellis.

Naujas tikslas yra milijono artilerijos sviedinių ribą pasiekti bent jau šiais metais. J. Borrellio duomenimis, šalys narės pažadėjo nuo kovo iki metų pabaigos pristatyti dar apie 630 000 sviedinių. Tada būtų viršyta milijono riba.

ES šalys praėjusių metų kovo 20 d. su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai pažadėjo per 12 mėnesių skirti milijoną artilerijos sviedinių. Jie turėjo būti tiekiami iš šalių narių atsargų, taip pat įgyvendinant naujus bendrus pirkimų projektus – kad Ukraina išvengtų sviedinių trūkumo.

Naujais ES duomenimis, iki šiol Ukrainą pasiekė tik apie 330 000 žadėtų artilerijos sviedinių. Dar 200 000 jų turėtų būti pristatyta iki 12 mėnesių termino pabaigos. Tada tikriausiai bus pasiekta kiek daugiau nei 52 proc. tikslo, sakė J. Borrellis.

Penki ES lyderiai reikalauja padidinti ginklų tiekimus Ukrainai


Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir dar keturi Europos lyderiai trečiadienį paragino Europos Sąjungos (ES) šalis labiau stengtis aprūpinant Ukrainą itin reikalingais ginklais, kad ji galėtų priešintis Rusijos invazijai.

Dieną prieš ES viršūnių susitikimą laikraštyje „The Financial Times“ paskelbtame laiške lyderiai pripažino, kad ES „neįvykdė“ įsipareigojimo iki kovo pabaigos suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių. „Tačiau mes negalime tiesiog atsisakyti savo pažado“, – parašė O. Scholzas, Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen, Čekijos premjeras Petras Fiala, Estijos vyriausybės vadovė Kaja Kallas ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte.

„Turime atnaujinti savo ryžtą ir padvigubinti pastangas, kad užtikrintume, jog savo paramą išlaikysime tiek, kiek reikės“, – sakoma jų laiške.

Kadangi dabar pateikti užsakymai bus pristatyti tik kitais metais, vadovai pabrėžė, jog labai svarbu rasti būdų, kaip paspartinti žadėtų artilerijos sviedinių tiekimą – dovanojant turimas atsargas ar vykdant bendrus pirkimus. „Našta tokia didelė, kad visos valstybės turi padaryti viską, ką gali, kad paremtų Ukrainą – tai ir toliau turi būti kolektyvinės pastangos“, – parašė vadovai, pabrėžę, kad Ukrainos kariams tai „gyvybės ir mirties klausimas“.

Pastarosiomis savaitėmis O. Scholzas ne kartą ragino Europos šalis didinti ginklų tiekimą ir perspėjo, kad to, kas skirta 2024 metams, „nepakanka“. Sąjungininkės nerimauja, kad JAV, didžiausios iki šiol Ukrainos ginklų tiekėjos, pagalba išseks, nes kol kas respublikonai ją blokuoja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)