F. Mogherini nuomone, šis susitarimas, kurį Jungtinės Valstijos siekia peržiūrėti, veikia.

„Nėra reikalo persvarstyti susitarimo dalių, nes šis susitarimas yra dėl branduolinės programos ir šiuo požiūriu jis yra veiksmingas“, – sakė ES diplomatijos vadovė žurnalistams.

Ji kalbėjo po Jungtinių Tautų susitikimo, kuriame dalyvavo šešios didžiosios pasaulio valstybės, pasirašiusios branduolinį susitarimą su Iranu.

„Visi sutarėme, kad kol kas visos šalys vykdo susitarimą“, – pabrėžė F. Mogherini.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pirmą kartą susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu. Susitikime dalyvavo ir jo kolegos iš Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – kitų penkių valstybių, kurios 2015-aisiais pasirašė susitarimą su Teheranu,

Pagal susitarimą Iranas perdavė beveik visas sukauptas prisodrinto urano atsargas, išmontavo vieną reaktorių ir atvėrė savo branduolinius objektus JT inspekcijoms. Mainais Vašingtonas ir Europa atšaukė kai kurias jam taikytas sankcijas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas iki spalio 15 dienos turi informuoti Kongresą, ar jis patvirtina, jog Iranas laikosi savo įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą.

Antradienį kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją D. Trumpas branduolinį susitarimą su šiitiška respublika pavadino „akibrokštu Jungtinėms Valstijoms“. R. Tillersonas savo ruožtu kiek vėliau pareiškė, kad susitarimas privalo būti persvarstytas.

Tačiau trečiadienio susitikimui pirmininkavusi F. Mogherini tvirtino, jog būtų neprotinga atnaujinti šias derybas tokiu metu, kai pasaulis susidūrė su Šiaurės Korėjos branduoline grėsme.

„Jau turime vieną potencialią branduolinę krizę. Mums tikrai nereikia dar vienos“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)