„Laisvosios prekybos derybos atidėtos mėnesiui iki lapkričio“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES pareigūnas Kanberoje, sukeldamas abejonių dėl didelės apimties pakto ateities.

Praėjusį mėnesį Australija staiga atšaukė kelių milijardų dolerių vertės sutartį pirkti 12 prancūzų povandeninių laivų ir vietoj to nusprendė pirkti JAV atominius laivus. Šis sprendimas sukėlė didžiulį diplomatinį ginčą su viena didžiausių Europos Sąjungos narių, o dabar, regis, pakirto ryšius su visu bloku.

Prancūzija viešai pareiškė, kad nebegali pasitikėti Australijos vyriausybe, apkaltino pareigūnus melu ir abejoja, ar galima tęsti prekybos sutartį.

Australijos prekybos ministras Danas Tehanas, turėjęs atvykti į Europą derybų, nesureikšmino šio sprendimo. „Suprantame prancūzų reakciją į mūsų sprendimą dėl povandeninių laivų, bet galiausiai bet kuri tauta turi veikti savo nacionalinių interesų labui – tai ir padarė Australija“, – sakė jis pareiškime AFP.

D. Tehanas nurodė, kad kitą savaitę planuoja susitikti su ES prekybos komisaru Valdžiu Dombrovskiu aptarti, koks bus dvyliktasis derybų ratas. (Europos Komisija yra institucija, kuri derasi dėl prekybos sandorių savo valstybių narių vardu.) „Mes ir toliau ruošiamės 12-ajam derybų ratui ir sieksime sudaryti laisvosios prekybos sutartį, kuri atitiktų ir Australijos, ir ES interesus“.

Europos Sąjunga yra trečia pagal didumą Australijos prekybos partnerė, pernai prekyba tarp abiejų šalių prekėmis siekė 36 milijardus eurų, o paslaugomis – 26 milijardus eurų. Kitas derybų ratas turėjo apimti prekybos, paslaugų, investicijų ir intelektinės nuosavybės teisių sritį.

Derybos prasidėjo 2018 m., pareigūnai tikėjosi pasiekti galutinį susitarimą iki metų pabaigos. Turint galvoje, kad 2022 metų pradžioje Australijoje ir Prancūzijoje vyks rinkimai, šis tvarkaraštis dabar atrodo pernelyg optimistiškas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)