„Kai sakome, kad atversime vartus, jie piktinasi. Nesipiktinkite, vartai bus atidaryti, kai ateis laikas“, – R. T. Erdogano kalbą Ankaroje transliavo televizija.

Turkija įsipareigojo sustabdyti į Europą plūstančių migrantų srautą pagal 2016 metais pasiektą susitarimą, tačiau ES valstybės toliau reiškia susirūpinimą, kad nuožmus konfliktas Sirijoje sukels naują migrantų antplūdį.

Šiuo metu Turkijoje yra daugiau nei 3,6 mln. Sirijos pabėgėlių.

„Pažiūrėkime, kaip jūs priimsite tūkstančius žmonių, pažiūrėkime, kaip jūs tai padarysite“, – kalbėjo Turkijos prezidentas, kreipdamasis į kaimynines ES valstybes.

„Jūs turite pinigų, esate stiprios, bet kai 100, 200 žmonių pasiekia Graikiją – čiumpate telefoną ir sakote „šimtas, du šimtai žmonių atvyko į salas“, – paniekinamai pareiškė jis.

„Pažiūrėkite, čia yra keturi milijonai žmonių. Apie tai nieko nekalbate“, – tęsė Turkijos vadovas.

Turkija sulaukė griežtos tarptautinės kritikos, kai spalio 9 dieną pradėjo karinę operaciją, kad išstumtų kurdų kovotojus iš Sirijos pasienio.

Ankara sustabdė puolimą, kai įkūrė 32 km pločio „saugiąją zoną“ Sirijos teritorijoje, kur ketina perkelti dalį šiuo metu Turkijoje esančių pabėgėlių.

R. T. Erdoganas sakė, kad Turkijos kariuomenė drauge su savo sąjungininkų Sirijoje pajėgomis pradėjo minų valymą užimtame regione ir pagrasino „sutrypti“ visas ten likusias kurdų pajėgas.