Tyrimų grupės „Conflict Intelligence Team“ įkūrėjas Ruslanas Levijevas pastebi keistą Ukrainoje esančių nacionalinės gvardijos čečėnų būrių, vadinamųjų „kadyrovcų“, elgesį.

Realiuose mūšiuose jie praktiškai nedalyvauja, bet aktyviai reklamuoja save socialiniuose tinkluose – pozuoja su vėliavomis ir panašiai. Ką iš tikrųjų veikia čečėnų būriai Ukrainoje ir ar jie veikia kartu su kitais Rusijos kariuomenės daliniais? Apie tai „Current Time“ kalbėjo R. Levijevas.

– Ką žinote apie „kadyrovcus“, kiek jų yra Ukrainoje? Ar galima kalbėti apie skirtumus tarp „kadyrovcų“ ir reguliariųjų Rusijos pajėgų? O gal „kadyrovcai“ yra kartu su reguliariosiomis pajėgomis?

– „Kadyrovcai“ nėra reguliariųjų pajėgų dalis, formaliai jie – nacionalinės gvardijos divizija. Tačiau svarbus dalykas: per visą jų veiklos laiką matėme, kad jie nėra pavaldūs federaliniam centrui. Buvo daug įvairių netiesioginių susirėmimų, kai duodami visai gvardijai įsakymai, kurių „kadyrovcai“ absoliučiai nepaiso, nors formaliai jie taip pat yra nacionalinės gvardijos dalis. Tai privati paties R. Kadyrovo kariuomenė.

Ir dabar matome, kad jie buvo Ukrainos teritorijoje nuo pat konflikto pradžios, bet niekada nematėme jų dalyvavimo mūšiuose. Kaip mes vadiname, jie yra „viešųjų ryšių pajėgos“. Tai reiškia, kad jie gali padaryti daug vaizdo įrašų, daug gražių nuotraukų, kaip vaikšto su automatais, „saugo“ namus, kaip esą dalija humanitarinę pagalbą ir rūpinasi civiliais gyventojais.

Bet tai – visa jų veikla, kurią matėme. Jie grasina ir Volodymyrui Zelenskiui, ir Ukrainos kariams – „per dvi dienas išvalysime visą Ukrainą“. Bet jau praėjo daugiau nei 20 karo dienų, tai kur tos jūsų „dvi dienos“?

Į mūšį visą šį laiką jų niekas neleidžia. Juk čia ne karinis, o nacionalinės gvardijos dalinys. Matyti, kad jie nėra nei pasirengę, nei apmokyti dalyvauti kovinėse karinėse operacijose.

Didžiąją laiko dalį jie sėdi netoli Kyjivo. Juos matėme ir Melitopolyje. Dažniausiai vaikšto ir filmuoja vaizdo įrašus. Matėme vieną įvykį, kai greičiausiai žuvo „kadyrovcų“. Praėjusią dieną paviešinta nedidelio visureigio su šarvuotais stiklais, užfiksuoto kažkur prie Kijevo, nuotrauka. Joje matyti du kūnai, du žuvę kariai. Sprendžiant iš kūnų padėties, jie pateko į pasalą ir buvo nušauti.

Pagal jų uniformas darome išvadą, kad greičiausiai tai buvo „kadyrovcai“. Iki šiol per visą karo laiką nematėme tikro karinio susirėmimo su „kadyrovcais“.

– Sakydamas „viešieji ryšiai“ turite omenyje, kad rusų kariuomenė kažkur veržiasi, o tada ateina „kadyrovcai“ ir filmuoja įvairius vaizdo įrašus? Matėme jų vėliavą, pavyzdžiui, prie Kyjivo, kur ją iškėlė?

– Taip, daugiausia Kyjivo kryptimi, Gostomelyje, Bučoje, Irpene. O tą vėliavą jie iškėlė Ukrainos nacionalinės gvardijos bazėje. Jie iš karto tai nufilmavo ir gyrėsi: „Ižėmėme nacionalinės gvardijos bazę“. Tiesa, ši bazė buvo tuščia, tai yra ten nebuvo mūšio, nebuvo nieko panašaus, kad jie būtų išžudę Ukrainos nacionalinės gvardijos karius ir taip juos nugalėję. Jie tiesiog atėjo į tuščią bazę, iškėlė savo vėliavą ir paskelbė: „Valio, mes užėmėme bazę.“

Ir tikriausiai ten jie gavo Ukrainos šarvuočių „Varta“, kuriuos dabar matome jų vaizdo įrašuose. Visos jų „pergalės“ yra tokios: ateini į tuščią bazę, iškeli savo vėliavą, surinki „valio, mes laimėjome“, tarsi būtų kovoję.

Jų viešųjų ryšių kampanija vykdoma taikant agresyvią retoriką – „mes tokie kieti kovotojai, esame pasirengę per dvi dienas išvalyti Kyjivą, duok mums įsakymą, Putinai, duok įsakymą“. Jau praėjo daugiau nei trys karo savaitės. Jie nė karto nedalyvavo mūšyje.

– Kokį rezervą matote Rusijos kariuomenėje, kurį jie dar gali siųsti prie sienos su Ukraina? Lyginant su tuo, kas jau Ukrainos teritorijoje? Tikrai likę tik 10 procentų to, ką turi Rusija?

– Priešingai. Sakyčiau, kad 10 procentų pasienyje buvusios karių grupės vis dar liko ten – rezerve prie pasienio. O dauguma jų – jau mūšio lauke, Ukrainos teritorijoje, kariauja. Bet kartu matome, kad traukiama vis daugiau rezervų – iš įvairiausių Rusijos regionų siunčiamą techniką. Ir paskutinis dalykas buvo didelė nauja „kadyrovcų“ kolona, keliaujanti per Kaukazą link vakarinės Rusijos dalies. Toliau jie pasuks arba į Krymą, arba į Rostovo sritį, Belgorodo sritį ar kitur. Tai dar pamatysim.

Be to, yra žinių, kad jie samdys ar kvies Sirijos savanorius, o ne karius, kovoti Ukrainoje. Iš pradžių ir mes manėme, kad tai tik blefas. Tačiau matome įtartiną lėktuvų, pradėjusių skraidyti tarp Latakijos – Rusijos aviacijos bazės Sirijoje – ir Rusijos, aktyvumą. Lėktuvai kursuoja taip, lyg ką nors gabentų.

Taigi manome, kad yra rezervų, skirtų esamo karo veiksmų tempui palaikyti.

Daugelis ekspertų teigia, kad po 10 dienų turėtų įvykti lūžis, ir viskas vyks nuostolingai. Iš principo, jis ir dabar nuostolingas. O rusų generolams derėtų atsisakyti idėjų apsupti Kyjivą, Charkivą, Odesą ir visas pajėgas perkelti į rytus, kur vyksta kova su Jungtinėmis ginkluotomis operacijų pajėgomis, kurios mėgina juos apsupti.

Tačiau Rusijos generolai ir Kremlius tuo tikėti nenori. Net patirdami nuostolių, su visa žala ir praradimais, jie toliau laikosi plano – apsupti Kyjivą, Černigovą, Sumą, Charkivą ir sudaryti koridorių į Odesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją