Vakarų pareigūnai teigia, kad, remiantis pirminiais duomenimis, galima teigti, kad išpuoliai buvo seniai planuoti, tačiau sprendimą juos įgyvendinti tam tikra prasme pagreitino praeito penktadienio įvykiai – Belgijos pareigūnai penktadienį sulaikė ieškomiausią Europoje bėglį Salah Abdeslamą ir pavojingai priartėjo prie Sirijoje apmokytų radikalų grupuotės.

Lapkritį Paryžiuje įvykdytais teroristiniais išpuoliais įtariamas S. Abdeslamas pareigūnams papasakojo, kad tragedija Briuselyje buvo kruopščiai suplanuota.

Iš karto po įtariamojo sulaikymo Belgijos gatvėse pastebimai išaugo patruliuojančių policijos pareigūnų ir karių skaičius.

Išpuoliai Briuselyje, anot ekspertų, surengti siekiant įbauginti ir pademonstruoti teroristų turimą galią smogti net valstybei, kurioje ką tik buvo sustiprintas saugumas. Smogdami Belgijos sostinės transporto mazgams piko valandomis, teroristai tiesiogine to žodžio prasme Briuselį įšaldė.

Pareigūnai vienbalsiai pripažįsta: pastarieji išpuoliai dar kartą atkreipia dėmesį į būtinybę Europos valstybėms veiksmingai dalintis informacija, dirbti išvien žvalgybos klausimais ir skirti daugiau lėšų policijos pajėgoms bei saugumui.

„Atėjo metas susirūpinti visai Europai. Jeigu jie sugeba tai, kyla natūralus klausimas, ką dar jie gali padaryti? Europa privalo labai gerai apsvarstyti, kokie bus kiti jos žingsniai“, – sako JAV parlamentaras Devinas Nunesas, pirmininkaujantis Atstovų rūmų žvalgybos komitetui.

Amerikos pareigūnai pabrėžia: jeigu Belgijos pareigūnai nebūtų sulaikę išpuoliais Paryžiuje įtariamojo, Briuselis galbūt būtų sulaukęs švelnesnio smūgio.

Greičiausiai Belgijos ir Prancūzijoje vykstančių tyrimų spaudimas teroristus kaip reikiant išgąsdino ir pastūmėjo greičiau imtis veiksmų – ir taip bandyti išsaugoti sveiką kailį, teigia vienas prisistatyti nepanoręs pareigūnas.

Šiuo metu Europos pareigūnai stiprina išorės sienų apsaugą, griežtina patikros procedūras ir ieško būdų, kaip veiksmingai stebėti asmenis, besilankiusius Sirijoje.

Islamo valstybė“ jau reaguoja – keli teroristai bandė keliauti pasinaudodami padirbtais pasais. Jie tikėjosi įsimaišyti tarp pabėgėlių srauto, teigia Belgijos ir Europos pareigūnai.

Tragedija Briuselyje įvykdyta kaip tik tuo metu, kai pareigūnai kaip reikiant priartėjo prie grupuotės, sudarytos iš Belgijoje gimusių ir iš Artimųjų Rytų atvykusių vyrų, apmokytų „Islamo valstybės“ pačioje Sirijoje.

„Islamo valstybės“ atstovai teigia pasiryžę ir toliau rengti atakas Europoje ir aktyviai verbuoja Europoje gimusius musulmonus, kurie, bent jau praeityje, galėjo be didesnių sunkumų keliauti pirmyn atgal iš Sirijos į Europą ir atvirkščiai.

JAV veikiančios ekspertų grupės „Soufan Group“ gruodį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad į Siriją ir Iraką prisijungti prie „Islamo valstybės“ vyko iki 31 tūkst. žmonių. Remiantis analitikų turimais duomenimis, į Vakarų valstybes po mokymų galėjo grįžti nuo 20 iki 30 proc.

„Manau, kad tai paprasčiausiai neišvengiama. Būtina atidžiai sekti pabėgėlių srautus ir jokiais būdais nepamiršti apie „Islamo valstybės“ siekį saviškius tame sraute paslėpti“, – perspėja CŽV darbuotojas Jonathanas Greenhillas.

Spaudimas „Islamo valstybei“ tiek Irake, tiek Sirijoje pastebimai auga.

JAV vadovaujama sąjungininkų koalicija taikosi į strategiškai svarbiausius objektus, įskaitant teroristinės organizacijos būstinę Mosule ir atvykėlių iš užsienio mokymų centrus (ir tai tik per pastarąsias kelias dienas).

Vienas vyresnysis JAV ginkluotųjų pajėgų pareigūnas žurnalistams patvirtino, kad koalicijos vykdomos operacijos labai sėkmingos – puikiai sekasi naikinti teroristams gyvybiškai svarbius infrastruktūros objektus ir vidurinės grandies vadovus.

„Jie praranda pinigus, praranda iš užsienio kovoti atvykusius vyrus, praranda naftos telkinius, praranda teritorijas, praranda savo lyderius – kitaip tariant, jie daug praranda ir pralaimi“, – konstatuoja pareigūnas.

Anot amerikiečio, JAV vadovaujama sąjungininkų koalicija Sirijoje įgauna norimą persvarą, nors kol kas ir nepavyko teroristų išstumti iš Rakos miesto, kuri šiuo metu įvardijama kaip faktinė Sirijos sostinė.

Išpuoliai Briuselyje, anot ekspertų, buvo suorganizuoti ir įvykdyti siekiant pademonstruoti, kad „Islamo valstybė“ ir toliau išlieka stipri ir nepalaužiama.

„Mūsų nuomone, jie dabar stengiasi išnaudoti visas įmanomas priemones, kad tik pakeistų dabartinę jiems nepalankią situaciją“, – teigia pristatyti nepanoręs pareigūnas.

JAV pareigūnai Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Vašingtone teigia, kad kol kas neaišku, ar išpuolius Briuselyje įvykdyti nurodė tiesiogiai „Islamo valstybė“, ar tai buvo vietos teroristų grupelės iniciatyva, reaguojant į bendrą strategiją atakuoti pačią Europos širdį.

JAV pareigūnai tvirtina, kad „Islamo valstybė“ ir toliau geba slapta iš Rakos ir Mosulo susisiekti su savo žmonėmis Europoje. Nors amerikiečiams ir pavyksta susekti nemažai tokių slaptų šifruotų pranešimų, patys žvalgybos pareigūnai puikiai supranta, kad nemažai jų praslysta ir nepastebėti.

Gynybos ir žvalgybos ekspertas iš Norvegijos Thomas Hegghammeris sako, kad „Islamo valstybės“ teroristai jau ne kartą pademonstravo savo lankstumą ne tik organizuojant išpuolius, bet ir slapstantis nuo pareigūnų.

„Tai kelia didelį nerimą, nes labai retas atvejis, kai tas pats teroristų tinklas geba taip galingai smogti du kartus iš eilės. Tai reiškia, kad vyksta esminiai teroristų ir žvalgybos tarnybų galios ir įtakos schemų pasikeitimai“, – konstatuoja Th. Hegghammeris.