Centro „Ukrainos prizmė“ analitikas Oleksandras Krajevas išsakė savo nuomonę, davęs komentarą portalui „RBK-Ukraina“.

Jo teigimu, bloga žinia V. Putinui yra ta, kad JAV ir Kinija derasi dėl naujų taisyklių ir sprendžia Rusijos likimą jai nedalyvaujant. Kita vertus, anot eksperto, mažai tikėtina, kad JAV ir Kinijos vadovai San Fransiske pasieks kokį nors reikšmingą susitarimą, nes tai sudėtingas ir ilgas procesas.

„Bet pats faktas, kad šis procesas prasidės, kad jie susitars dėl pagrindinių dalykų (kas įmanoma ir kas neįmanoma) ir apibrėš esmines, pavadinkime, bendro sambūvio sąlygas, yra akivaizdus. Be to, šis procesas privalės tęstis“, – nurodė ekspertas.

O. Krajevas pripažįsta, jog jį nustebino tai, kad būtent Kinija viešai demonstruoja didžiausią suinteresuotumą susitikti.

Xi Jinpingas atvyko į JAV

„Žinoma, amerikiečiai irgi ruošiasi, bet daugiausia apie susitikimą kalba kinai. Manau, kad bendravimas neapsiribos vienu susitikimu, ir tai yra labai geras signalas visam pasauliui“, – pridūrė analitikas.

Aišku, Maskvai šis susitikimas ne prie širdies. Ir ne todėl, kad geopolitiniai konkurentai darosi artimesni ar išsaugo „draugų“ statusą, balansuodami ties konflikto riba, bet todėl, kad Xi Jinpingas yra pasiruošęs kalbėtis su J. Bidenu nepasitaręs su V. Putinu.

„Kinija pasirengusi derėtis su JAV ir neremti Rusijos. Tiesą sakant, ji pasiruošusi mainais pasiūlyti Rusijos interesų. Rusai tikisi Kinijos paramos nuo 2022-ųjų kovo. Jie prašė balistinių raketų, operacinių taktinių dronų, dvejopo panaudojimo priekių, bet nieko negavo. Tiesa, gavo sviedinių, uniformų ir kai kurių kiniškų išteklių per Šiaurės Korėją, bet tai toli gražu ne tokia parama, kokios tikėjosi Maskva. Rusija nebelaikoma stipria valstybe, nėra didžiųjų ir galingųjų šalių klubo nare. O būtent apie tai svajojo Rusijos Federacija, tai viena iš priežasčių, kodėl rusai pradėjo karą su Ukraina“, – paaiškino O. Krajevas.

Kinija savaip suvokia Rusijos ir Ukrainos konfliktą. Xi Jinpingo akyse Ukraina yra besąlygiška JAV sąjungininkė, be to, jis pritaria Rusijos agresijai, nes Vašingtonas neva plečia NATO rytų kryptimi. J. Bidenas įspės Xi Jinpingą neteikti tiesioginės karinės pagalbos Rusijai ir paragins jį daryti spaudimą V. Putinui, kad šis nutrauktų karą. Visgi nereikėtų tikėtis ypatingo persilaužimo ar Kinijos retorikos pokyčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)