Vokietis Andreasas Richteris ir lenkas Piotras Koperis teigia turintys giluminiu radaru padarytų nuotraukų su traukiniu, kurį naciai paliko tunelyje prie Walbžycho 1945 metais, besitraukdami nuo Raudonosios armijos.

Tačiau archeologas iš Lenkijos mokslų akademijos Varšuvoje Tomaszas Herbichas pasakė: „Šioje vadinamojoje giluminiu radaru atliktoje nuotraukoje matyti visai ne tai, kas yra požemiuose.“

Dr. Hosseinas Tudeshkis iš Klaustalio universiteto Kalnakasybos instituto Vokietijoje pridūrė: „Šios nuotraukos gali būti tiesiog pigi kompiuterinė animacija. Jos neatitinka moderniausių technologijų lygio, tad reikėtų jas vertinti itin atsargiai.“

O rajono vadovas Tomaszas Samsudinas pasakė: „Negalime užtikrintai teigti, kad vadinamasis auksinis traukinys yra Walbžycho apylinkėse.

Visa informacija pagrįsta kelių puslapių pranešimu ir neįskaitomu žemėlapiu. Tokių duomenų neužtenka patvirtinti, kad minėtas radinys yra konkrečioje vietovėje.“

Lenkijos kultūros ministro pavaduotojas taip pat pripažino, kad kol kas nėra patikimos informacijos apie traukinio krovinį.

Žemutinės Silezijos istorikų draugija pareiškė: „Atliktų kasinėjimų ir turimų archyvų duomenys akivaizdžiai parodo, kad informacija apie rastą šarvuotą traukinį nesutampa su mums žinomais faktais. Noras, kad ten būtų tas traukinys, nugalėjo sveiką protą.“

Po to, kai praeitą mėnesį buvo paskelbta apie rastą traukinį su nacių prisigrobtu auksu, į minėtą vietovę suplūdo mėgėjai lobių ieškotojai.

Tačiau oficialūs kasinėjimai, jei bus nuspręsta tokius atlikti, prasidės ne anksčiau kitų metų birželio.

DELFI primena, kad Lenkijos televizija penktadienį parodė interviu su dviem vyrais, tvirtinančiais, kad jie surado mįslingą nacių traukinį, kuriame esą gali būti aukso ir kitų vertingų daiktų.

Nacių traukinys

Vyrai, prisistatę kaip Andreas Richteris ir Piotras Koperis, dalyvavo televizijos „TVP Info“ laidoje ir sakė, kad vietos administracijai žinoma to sąstato buvimo vieta netoli Valbžycho miesto pietvakarių Lenkijoje.

Kai su juo telefonu susisiekė naujienų agentūra „The Associated Press“, Andreas Richteris patvirtino, kad surado tą traukinį.

Pašnekovai sakė turintys „nepaneigiamų“ įrodymų, jog tas traukinys egzistuoja, remdamiesi liudininkų parodymais ir savo asmeniniais tyrimais. Pasak jų, tai yra šarvuotas traukinys, dingęs per Antrąjį pasaulinį karą.

„TVP Info“ nurodė, kad tas sąstatas yra ne tunelyje, kaip manyta anksčiau, o palaidotas po žeme.

Numanomi atradėjai savo tinklalapyje taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje esą matomas tyrimo georadaru atvaizdas, įrodantis to objekto egzistavimą.

Tarp vietos gyventojų sklando pasakojimai, kad naciai tą traukinį paslėpė nuo artėjančios Raudonosios armijos.