40 metų Ronaldas Phillipsas turėjo mirties bausmės sulaukti ketvirtadienį dėl 1993 metais įvykdyto Sheilos Marie Evans – trejų metukų jo tuometinės merginos dukrelės – nužudymo.

JAV Ohajo valstijos gubernatorius Johnas Kasichas mirties bausmės vykdymą atidėjo iki 2014 metų liepos 2 dienos – tiek laiko turėtų pakakti, aiškinantis, ar R. Phillipsas gali dar prieš egzekuciją atiduoti savo „ne gyvybiškai svarbius“ organus, pavyzdžiui, inkstus.

„Puikiai suprantu, jog Ohajo valstijoje tokio precedento dar nebūta, tačiau jeigu žmogaus noras paaukoti savo organus ir audinius gali išgelbėti bent vieną gyvybę, negalime tam trukdyti“, - teigiama gubernatoriaus pranešime.

R. Phillipsas iš pradžių pageidavo, kad jo organai būtų paimti po mirties (suleidus mirtiną injekciją).

Žudiko motina serga inkstų liga, o sesuo turi rimtų problemų su širdimi, tačiau vyras tvirtina norintis, kad jo organai padėtų kuo įmanoma daugiau žmonių. Prašymą šalies kalinimo įstaigų departamentas atmetė, argumentuodamas, jog paprasčiausiai nėra sąlygų, „galinčių užtikrinti tokią organų donorystę“.

„Mūsų departamentas labai daug diskutavo apie tokį pageidavimą dar iki mirties bausmės įvykdymo paaukoti savo organus ir padarė išvadą, jog tai neįmanoma“, - teigia departamento atstovas Stephenas Gray.

Organų donorystė „sukelia itin svarbių logistinių problemų“ ir „rimtų nuogąstavimų dėl saugumo, susijusio su R. Phillipso asmeniu“, - pridūrė atstovas.

Tai jau ne pirmasis kartas, kai myriop pasmerktas asmuo išsako pageidavimą paaukoti savo organus, tačiau tokie atvejai gana reti, teigia JAV mirties bausmės informacijos centro vadovas Richardas Dieteris.

„Įprastai kalėjimai tokios praktikos netoleruoja, nors myriop pasmerktieji turi teisę savo kūną po mirties skirti mokslo labui“, - teigia pareigūnas.