Egipto tyrėjai kol kas nerado jokių „neteisėtų arba teroristinių veiksmų“ pėdsakų ant Rusijos keleivinio lėktuvo, kuris spalį sudužo Sinajaus pusiasalyje, nuolaužų, pirmadienį pranešė vyriausiasis tyrėjas.

Tyrėjas Aymanas el Muqadamas nurodė, kad kol kas tyrimo komitetas „negavo jokių įrodymų“, kad tas lėktuvas buvo sunaikintas.

Aptakiai suformuluotame pranešime sakoma, kad tai nėra galutinė tyrėjų išvada. A.el Muqadamo pareiškime taip pat nurodoma, kad komitetas „tęsia darbą“.

Egipto pareigūnai teigia, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad Rusijos lėktuvą virš Sinajaus pusiasalio galėjo numušti teroristai, skelbia „Sky News“.

Preliminarioje ataskaitoje dėl spalio 31 dieną sudužusio Rusijos keleivinio lėktuvo ir 224 žmonių žūties teigiama, kad tyrėjai „kol kas nerado jokių įrodymų, leidžiančių daryti išvadą, kad tragedija įvyko dėl neteisėtų veiksmų ar teroristų sąmokslo“.

Rusijos atstovai su pirminėmis Egipto tyrėjų išvadomis nesutinka ir tvirtina, kad „Metrojet“ numušė teroristų bomba.

Praeitą mėnesį vienas iš incidentą tiriančių specialistų komandos narių pareiškė, kad tyrėjai „90 proc. įsitikinę, kad triukšmas, girdimas juodųjų dėžių įrašuose likus kelios sekundėms iki tragedijos, sukeltas sprogmens“.

Jungtinės Karalystės ir JAV tyrėjai taip pat seniau sakė, kad greičiausiai lėktuvo katastrofos priežastis – bomba.

DELFI primena, kad lapkričio 17 d. Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas pripažino, kad lėktuvo „A321“ katastrofa Sinajaus pusiasalyje – tai teroro aktas.

Pasak jo, ant lėktuvo nuolaužų aptikti sprogmenų pėdsakai. „Galima vienareikšmiškai pasakyti, kad tai buvo teroro aktas“, – saugumo tarnybos FST vadovas A. Bortnikovas sakė V.Putinui per įvykusį susitikimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo bet kuriame pasaulio taške rasti ir nubausti teroristus, susprogdinusius Rusijos orlaivį „A321“.

Rusijos prezidentas lapkričio 6 d. įsakė nutraukti visus skrydžius į Egiptą. Tuomet V. Putinas sutiko su Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovo A. Bortnikovo rekomendacijomis, kuriose jis kalbėjo apie būtinybę pristabdyti Rusijos oro linijų bendrovių skrydžius į Egiptą iki tol, kol nebus nustatytos lėktuvo „A321“ katastrofos priežastys virš Sinajaus pusiasalio.

Prieš tai Kremlius atmetė bet kokias „spekuliacijas“ apie Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje priežastis, kai Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad tas laineris galėjo būti susprogdintas. Iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skridęs keleivinis lėktuvas sudužo Sinajaus pusiasalyje. Juo skridę 224 žmonės žuvo.