E. Macronas pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi žengti „radikaliai nauju keliu“ po valdžią jam ir jo naujajai centristinei partijai užtikrinusių prezidento ir parlamento rinkimų.

„Iki šiol buvome neteisingame kelyje“, – pareiškė E. Macronas, sakydamas iškilmingą kalbą abiejų parlamento rūmų nariams Versalio rūmuose. „Mes teikėme pirmenybę taisyklėms, o ne iniciatyvai“, – pridūrė jis.

Gegužę rinkimus laimėjęs 39 metų Prancūzijos lyderis parlamentarams pateikė visą virtinę pasiūlymų, tarp kurių buvo naujas įstatymas, kuriuo parlamentarų skaičius abiejuose rūmuose būtų sumažintas trečdaliu.

Jis taip pat pasiūlė keisti rinkimų sistemą, taip siekiant pagerinti proporcingą atstovavimą, „kad (parlamente) būtų teisingai atstovaujamos visos tendencijos“.

E. Macronas sakė norintis per metus įgyvendinti „ryškius pokyčius..., kurių labai reikia mūsų institucijoms“.

„Aš noriu, kad mes išvengtumėme pusinių priemonių ir kosminių planų, – sakė jis. – Šios reformos bus pristatytos balsavimui parlamente, bet, jeigu bus būtina, man teks kreiptis į mūsų piliečius, kad jie balsuotų referendume“.

Pasak E. Macrono, parlamentarų mandatų skaičiaus sumažinimas – vienas jo rinkimų kampanijos pažadų – turėtų „teigiamą poveikį bendrai parlamento darbo kokybei“.

Prancūzijos Senatas turi 348 narius, o žemesnieji parlamento rūmai Nacionalinė Asamblėja – 577.

E. Macronas dar pareiškė rudenį atšauksiąs nepaprastąją padėtį, įvestą dėl džihadistų išpuolių 2015-ųjų lapkritį, kai žuvo 130 žmonių.

„Aš atstatysiu Prancūzijos žmonių laisves, atšaukdamas nepaprastąją padėtį šį rudenį, nes tos laisvės yra išankstinė stiprios demokratijos egzistavimo sąlyga“, – kalbėjo jis parlamentarams.

E. Macronas taip pat sakė palaikysiąs karinės prancūzų intervencijos priemones prieš ekstremistus užsienyje. Jis taip pat pabrėžė, kaip svarbu laikytis „derybų, dialogo kelio“, ieškant sprendimų ilgesniam laikui.

Pasak jo, „grėsmės niekad lig šiol nebuvo tokios didelės“, ir šalims reikia kaip niekad glaudžiau bendradarbiauti.

Taip E. Macronas kalbėjo per ypatingąją parlamento sesiją Versalyje pirmadienį, išvakarėse dalyvavęs Afrikos šalių vadovų susitikime Malyje, kur buvo tariamasi dėl naujų kovos su ekstremizmu pajėgų formavimo.

Simbolinė vieta

Šis įvykis – tai savotiška JAV tradicinės kalbos apie padėtį šalyje versija. Šiuose rūmuose E. Macronas jau yra išsakęs nemažai kritikos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, tačiau panašu, kad šį kartą tai buvo naujas E. Macrono žavesio skleidimo raundas, rašo CNN.

Akivaizdu, kad E. Macrono sprendimas kalbą sakyti būtent Versalio rūmuose grįstas ne vien tik čia tvyrančio grožio kerais – jis turi dar ir simbolinę reikšmę. Šiuose rūmuose 1789 m. susirinko Prancūzijos revoliucionieriai, suformavę pirmąją nacionalinę asamblėją ir pasižadėję būti kartu, kol nebus priimta konstitucija.

Liepos 3 d. naujai išrinktos Prancūzijos nacionalinės asamblėjos nariai ir senatoriai susitiko Versalio rūmuose, kur klausėsi E. Macrono kreipimosi.

Vis tik tai jau ne pirmas kartas pastaruoju metu, kai abiejų parlamento rūmų atstovai susitinka Versalio rūmuose. Kadenciją baigęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy 2009 m. čia juos buvo sukvietęs tam, kad būtų aptarti konstitucijos pakeitimai, o kadenciją baigęs Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as taip pat pasielgė iš karto po 2015 m. lapkričio mėn. surengtų teroristinių atakų, kai šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Vis tik tokie įvykiai yra reti ir susiję su tam tikromis aplinkybėmis. Panašu, kad E. Macronas nusprendė paversti Prancūzijos politikos išimtį viena iš naujųjų savo taisyklių.

Proga pasiklausyti E. Macrono daugeliui atrodo patraukli – juk prancūzai po gegužės 7 d. įvykusių rinkimų progų jo pasiklausyti turėjo ne itin daug. Išskyrus interviu Europai aktualiais klausimais, kurį jis davė keliems Europos laikraščiams, galima teigti, kad E. Macronas pasižymi išskirtiniu tylumu ir, panašu, kad ši tyla yra ne atsitiktinė.

Jo kreipimaisi į visuomenę nedažni, kruopščiai suplanuoti, kontaktai su žurnalistais riboti ir itin griežtai kontroliuojami. Lyg to dar būtų maža, Eliziejaus rūmai itin atidžiai atrenka žurnalistus, kuriems suteikiama galimybė vykti į prezidentines keliones užsienyje.

Praėjusią savaitę Eliziejaus rūmai žengė dar toliau pranešdami, kad E. Macronas šiais metais nusižengs Bastilijos paėmimo dienos tradicijai – nebus visiems jau įprastu tapusio televizijos transliuojamo interviu.

Kokia gi priežastis buvo pateikta Prancūzijos žiniasklaidai? Atsakymas buvo štai toks: prezidento mąstymo procesas tiesiog pernelyg sudėtingas, todėl nėra tikslinga leistis į klausimų ir atsakymų „žaidimą“ su žurnalistais.