"Kai puolate vieną musulmoną, puolate visus musulmonus", - Dž.Carnajevas parašė ant borto vidinės pusės kateryje, kuriame jis buvo pasislėpęs nuo didžiulės policijos paieškų operacijos, praėjus kelioms dienoms po balandžio 15-ąją įvykdytų sprogdinimų, nurodė televizija "CBS News".

Dviem sprogimams driokstelėjus netoli Bostono maratono finišo linijos žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti.

Cituodama neįvardytus šaltinius, "CBS News" nurodė, kad toje žinutėje teigiama, jog sprogdinimai yra kerštas už JAV karo veiksmus Afganistane ir Irake, o to išpuolio aukos vadinamos šalutine žala.

Čečėnų tautybės Džocharas taip pat rašė negedintis dėl savo vyresniojo brolio Tamerlano žūties per susišaudymą su policiją ir vadino jį kankiniu, pridūrė televizija.

Federaliniai prokurorai pateikė 19-mečiui Džocharui kaltinimus dėl masinio naikinimo ginklo panaudojimo ir sąmokslo jį panaudoti, taip pat dėl tyčinio turto sunaikinimo mirtinai pavojingais sprogmenimis.

Jeigu bus pripažintas kaltu, jam gali būti skirta mirties bausmė.

Šioje byloje taip pat minimi kiti trys jauni studentai - du kazachai ir vienas amerikietis, kilęs iš Etiopijos.

Kazachai Diasas Kadyrbajevas ir Azamatas Tažajakovas kaltinami dangstę įtariamus Bostono maratono sprogdintojus.

Pasak prokurorų, jiedu įėjo į Džocharo kambarį Masačusetso universiteto, kuriame jie visi mokėsi, bendrabutyje, ir paėmė jo kuprinę bei nešiojamąjį kompiuterį, kuriuos vėliau išmetė.

Trečiadienį Džocharo draugas Robelis Philliposas kaltinamas melavęs tyrėjams po to sprogdinimo. Gegužės 6-ąją jis buvo paleistas už 100 tūkst. užstatą ir dabar laukia teismo.

A.Tažajakovo advokatas sakė, kad jo klientas neigia jam pateiktus kaltinimus.

"Kalbant apie šios bylos eigą, vyriausybė įtaria, kad mano klientas davė sutikimą kitam kaltinamajam - Kadyrbajevui - leidimą įeiti į bendrabučio kambarį, ir iš to kažkaip atsirado sąmokslas, - teisininkas Arkadijus Buchas sakė naujienų agentūrai AFP. - Mėginame gauti daugiau įrodymų, kad protingai įvertintume šį reikalą. Šiuo metu mano klientas neigia bet kokį dalyvavimą tame nusikaltime."

Abiejų kazachų studentų teismo posėdis, turėjęs įvykti antradienį, buvo atidėtas, suteikiant šalims daugiau laiko pasiruošti.