Tai skelbia gazeta.ru korespondentas, remdamasis apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos gynybos ministerijos atstovu Vladislavu Brigu.

„Paskutiniais duomenimis, mes kontroliuojame du trečdalius Debalcevės. Šiuo metu mieste vyksta valymas. Manau, kad per vieną parą, daugiausia dvi paras, visiškai perimsime kontrolę“, - pareiškė V. Brigas.

Jo teigimu, Ukrainos kariai toliau pasiduoda į nelaisvę. „Tikslų skaičių pasakyti sunku, tačiau per pastarąją parą pasidavė daugiau kaip šimtas žmonių. Nuolat vyksta bandymai išsiveržti iš apsupties, jiems nuolat užkertamas kelias, o bandantieji išsiveržti yra sunaikinami. Likę chaotiškai šaudo, patenka į gyvenvietes. Tačiau jose viskas sugriauta, žmonių nėra – jie visi evakuoti ir yra išvykę“, - sakė separatistų atstovas.

Dramatiška padėtis: batalionas praneša galintis išsilaikyti tik 12 valandų

Naujausios žinios iš Debalcevės apylinkių kelia nerimą Ukrainoje. Kaip praneša UNIAN, čia su separatistais kovojantis batalionas „Kijevo Rusia“ desperatiškai prašo pagalbos.

Apie tai praneša įvykio vietoje esanti žurnalistė Olga Germanova.

„Jie sako, kad gali išsilaikyti maximum 12 valandų. Priešingu atveju, be pastiprinimo, žūti gali visi“, - „Facebook“ paskelbė O. Germanova.

Debalcevė: įsiplieskė gatvių mūšiai, sprogo dujotiekis

Nepaisant įsigaliojusių paliaubų, strategiškai svarbiame Rytų Ukrainos Debalcevės mieste pirmą kartą įsiplieskė gatvių mūšiai tarp ukrainiečių karių ir prorusiškų separatistų. Tai patvirtino abiejų pusių atstovai.

UNIAN informuoja, jog separatistai užgrobė Debalcevės geležinkelio stotį bei milicijos nuovadą. Ukrainos pareigūnai praneša, jog vyksta kautynės geležinkelio stoties prieigose.

Donecko srities Debalcevės miesto prieigose šiuo metu vyksta mūšiai, antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgos išlaiko savo pozicijas, teigia ATO atstovas spaudai Andrejus Lysenka.

„Ką tik gavome informacijos dėl Debalcevės. Šiuo metu miesto prieigose vyksta įnirtingi mūšiai. Koviniai susirėmimai vyksta ir geležinkelio stoties rajone. Tačiau mūsų pajėgos išsaugo savo pozicijas ir turi teisę paleisti atsakomąją ugnį ir išlaikyti pozicijas, kurias laikė kelis mėnesius iš eilės“, - antradienį Kijeve per spaudos konferenciją sakė A. Lysenka.

Kaip Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ skelbė separatistai, DLR kovotojai pradėjo Debalcevės „valymą“, didžiąją dalį miesto jau kontroliuoja DLR.

„Užimtas miesto milicijos poskyris (Sovetskaja gatvėje) ir geležinkelio stotis. Didžioji dalis miesto kontroliuojama DLR, tęsiasi valymas“, - sakė agentūros šaltinis.

Lb.ua informuoja, jog separatistai „Grad“ sistemomis apšaudė Ukrainos karių pozicijas netoli Svetlodarsko gyvenvietės (20 km nuo Debalcevės). Po šio puolimo esą pažeistas dujotiekis, laimei, ugnis greitai buvo suvaldyta. „Grad“ sistemomis separatistai esą apšaudo ir kitas gretimas Ukrainos karių pozicijas.

Aplink Debalcevę susirėmimai vyko jau kurį laiką. Mieste tūkstančiai karių buvo apsupti sukilėlių.

Oficialiais duomenimis, per praėjusią parą vėl žuvo penki Ukrainos kareiviai ir 14 buvo sužeisti.

Prorusiški separatistai paskelbė, kad, nepaisant paliaubų, neketina nutraukti mūšių dėl Debalcevės kontrolės. „Mes neturime tam teisės, – Donecke agentūrai „Reuters“ sakė sukilėlių atstovas Denisas Pušilinas. – Tai ir moralinis reikalas“. Jis pridūrė: „Mes turime reaguoti į ugnį ir stengtis sunaikinti priešų kovines pozicijas“.

Kautynės šio miesto gatvėse užvirė pirmą kartą – anksčiau ten vyko tik artilerijos susišaudymai tarp tūkstančių miestą ginančių vyriausybės pajėgų karių ir jį apsupusių gerai ginkluotų separatistų.

Separatistai skelbia jau užėmę didžiąją dalį Debalcevės - strategiškai svarbaus miesto, per kurį einanti geležinkelio linija jungia sukilėlių kontroliuojamus Donecko ir Luhansko miestus.

Vienas neįvardytas separatistų atstovas kiek anksčiau antradienį agentūrai „Interfax“ sakė, kad sukilėliai kontroliuoja miesto geležinkelio stotį ir Debalcevės rytinius pakraščius.

„Užimtas miesto milicijos skyrius ir geležinkelio stotis; didžioji miesto dalis kontroliuojama DLR (separatistinės „Donecko liaudies respublikos“); valymas tęsiasi“, – sakė Donecko separatistų atstovas, kurį citavo „Interfax“.

Jis pridūrė: „Šiandien pasidavė kelios dešimtys Ukrainos karių. Jie buvo palikti likimo valiai savo vadų, todėl neturėjo kitos išeities, tik pasiduoti“.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka paneigė, kad separatistai jau kontroliuoja svarbius objektus mieste, sakydamas, kad kautynės tęsiasi.

„Separatistai čia dar nieko nekontroliuoja. Jie mėgina užimti stotį, bet kautynės tęsiasi. Tęsiasi mūšiai tiek dėl stoties, tiek dėl miesto pakraščių“, – sakė A.Lysenka telefonu.

Debalcevės milicijos viršininkas Viačeslavas Abroskinas taip pat paneigė pranešimus, kad separatistai užėmė milicijos būstinę.

„Žiniasklaidoje skelbiama apie Debalcevės miesto (milicijos) skyriaus pastato užėmimą. Tai netiesa. Pastatas buvo iš dalies sugriautas į jį pataikius separatistų sviediniams. Mano įsakymu milicininkai paliko pastatą ir persikėlė į kitą, labiau įtvirtintą“, – parašė V.Abroskinas socialiniame tinkle „Fecebook“.