Premjeras paskelbė, kad laivas „RFA Mounts Bay“, du kateriai, civilinis laivas ir sraigtasparnį „Wildcat“ gabenantis laivas prisijungs prie Vokietijos, Kanados, Turkijos ir Graikijos misijoje dalyvaujančių laivų.

Valtimis plaukiantys žmonės identifikuos migrantus gabenančius kontrabandininkus ir perduos informaciją Turkijos pakrantės sargybai, kad ši galėtų užkirsti kelią laivams.

Britanijos laivas „VOS Grace“ jau dislokuotas Egėjo jūroje.

D. Cameronas sakė, kad migrantų krizė – „didžiausias iššūkis, su kuriuo šiuo metu susiduria Europa“.

„Turime sužlugdyti migrantus gabenančių nusikaltėlių kontrabandininkų verslo modelį ir sustabdyti beviltišką žmonių antplūdį. Ši NATO misija yra labai svarbi, nes suteikia galimybę sustabdyti kontrabandininkus ir pasiųsti aiškią žinutę į Europą keliaujantiems pabėgėliams, kad šie bus grąžinti atgal“, – kalbėjo D. Cameronas.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelas Fallonas teigė, kad laivai bus skirti parsiųsti migrantus atgal į Turkiją ir bandymams susekti kontrabandos maršrutus.

M. Fallonas sutiko su NATO pajėgų Europoje vyriausiuoju vadu Philipu Breedlove'u, apkaltinusiu Rusiją migrantų krizės „ginklavimu“ tam, kad destabilizuotų Europą ir „užvaldytų Europos struktūras bei sugriautų žemyno pasiryžimą“.

„Rusijos vykdomi bombardavimai Sirijoje yra skirti išvyti sirus Turkijos sienos link, o iš ten – į Graikiją. Štai koks bombardavimo tikslas“, – sakė M. Fallonas.

Davidas Cameronas


D. Cameronas: Britanija neprisijungs prie bendros ES prieglobsčio sistemos

D. Cameronas pirmadienį pareiškė, kad šalis neprisijungs prie bendros Europos Sąjungos (ES) prieglobsčio sistemos. Premjeras pridūrė, kad balsavus už tai, jog šalis išstotų iš bloko, Britanija vis tiek būtų paveikta migrantų krizės, informuoja „Reuters“.

„Turime tvirtą pasirinkimą atsisakyti. Nėra perspektyvų, kad Britanija prisijungs prie bendros prieglobsčio sistemos Europoje. Mūsų požiūris į prieglobstį yra savitas, ir mes savaip kontroliuosime savo sienas“, – kalbėjo D. Cameronas.

Šiuo metu tebegalioja ES prieglobsčio sistema, žinoma kaip Dublino taisyklės, reikalaujančios, kad pabėgėliai prašymus suteikti prieglobstį pateiktų toje Sąjungos šalyje, kurią jie pirmiausiai pasiekė.

Naujoji prieglobsčio sistema siūlo ES centralizuoti prieglobsčio prašymų nagrinėjimą, kad Graikija ir Italija išvengtų tokio neproporcingo prašymų skaičiaus.

Britanijoje kilo susirūpinimas, kad Dublino taisyklių persvarstymas atims iš šalies teisę išsiųsti prieglobsčio prašytojus į tą valstybę narę, iš kurios jie pateko į ES.