Ukrainos kariuomenė šturmuoja Slovjanską

Ukrainos Slovjansko mieste šį rytą 4 val. 30 min. vietos laiku prasidėjo plataus masto antiteroristinė operacija. Automatinių ginklų šūviai aidi iš kelių pusių. Mieste kaukia pavojaus sirenos, skamba cerkvių varpai. Iš blokavimo postų į dangų kyla dūmai, skelbia svetainė slavgorod.com.ua.

Neoficialiais duomenimis, ukrainiečių kariai jau atkovojo televizijos transliacijų bokštą ant Karačuno kalno. Slovjanske pranešama apie vieną numuštą sraigtasparnį.

Šaudymas ir galingi sprogimai penktadienį girdėjosi prorusiškų separatistų kontroliuojamo Slovjansko miesto prieigose, o sukilėliai sakė, kad Ukrainos kariuomenė pradėjo „didelio masto puolimą“.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad Ukrainos kariai užėmė vieną sukilėlių sargybos postą į pietus nuo miesto. Ten pozicijas užėmė aštuoni šarvuočiai ir keli kariai, kurie perspėdavo eiti šalin visus, mėginančius prisiartinti.

Tolumoje girdėjosi padriki pėstininkų ginklų šūviai; taip pat pasigirdo du sprogimai. Vienas sraigtasparnis buvo matomas žemai skraidantis vis Slovjansko pakraščio, o bent viename sargybos poste budintys sukilėliai padegė padangas, paskleidusias tirštus juodus dūmus, uždengusius jų pozicijas. „Tai didelio masto ataka“, – sakė viena sukilėlių atstovė mieste. Pasak jos, separatistai numušė vieną sraigtasparnį, tačiau ta informacija nebuvo patvirtinta.

Žuvo du kariai

Savo ruožtu vienas naujienų agentūros „Reuters“ fotografas sakė matęs karinį sraigtasparnį, liepsnojantį miesto prieigose.

„Prieš Ukrainos specialiuosius dalinius teroristai paleido ugnį iš sunkiųjų ginklų, įskaitant granatsvaidžius ir mobilius zenitinius raketų kompleksus. Žuvo vienas lakūnas, yra sužeistųjų. Vyksta tikras mūšis su profesionaliais samdomais kariais. Teroristai nesibodi šaudyti, slėpdamiesi už taikių Slovjansko gyventojų, iš daugiabučių gyvenamųjų namų – žino antiteroristinės operacijos pajėgoms duotą nurodymą neatsakyti ugnimi, jeigu ji kels grėsmę gyvenamiesiems objektams“, - patvirtino Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

Apie numušto sraigtasparnio pilotą pasklido skirtinga informacija - vieni skelbia, kad pilotas sužeistas ir paimtas į nelaisvę, kiti - kad žuvęs. Socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka su sužeistu pilotu.

Vėliau paaiškėjo, kad per prorusiškų separatistų kontroliuojamo rytinio Slovjansko miesto šturmą žuvo mažiausiai du kariai, penktadienį pranešė Gynybos ministerija.

Ministerija nurodė, kad du sraigtasparniai Mi-24 buvo numušti nešiojamomis priešlėktuvinėmis raketomis.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas anksčiau nurodė, kad vienas iš žuvusiųjų – sraigtasparnio pilotas.

Slovjanske esantys "Reuters" korespondentai pranešė matę šaudančius karinius sraigtasparnius, taip pat girdėjo automatinių ginklų šūvius. Slovjansko miesto meru save vadinantis separatistų lyderis Viačeslavas Ponomariovas "Interfax" korespondentams pasakojo apie du numuštus vyriausybės oro pajėgų sraigtasparnius ir vieną sulaikytą pilotą.

Ukrainos saugumas: sraigtasparnį numušė kvalifikuoti užsienio specialistai

Ukrainos Saugumo tarnybos Kovos su terorizmu centras pranešė, kad karinį sraigtasparnį ties Slovjansku numušė aukštos kvalifikacijos užsienio karo specialistai, skelbia unian.net.

Anot pranešimo, gegužės 2 dieną, Slovjansko kombinuotų pašarų gamyklos rajone buvo priverstas nutūpti Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnis Mi-24, kuris skrido poroje. Antrasis sraigtasparnis buvo numuštas. Vienas pilotas žuvo, kitas paimtas į nelaisvę. Nustatyta, kad sraigtasparnis numuštas keliais nešiojamos oro gynybos raketinės sistemos paleidimais.

„Tai byloja, kad antiteroristinės operacijos vykdymo teritorijoje veikia parengti, aukštos kvalifikacijos karo specialistai, o ne vietiniai taikūs gyventojai, kurie, Rusijos vadovybės teigimu, turi medžiotojams skirtose parduotuvėse nusipirktus ginklus“, - teigiama pranešime.

Kovos su terorizmu centre pažymėjo, kad Kramatorsko aerodrome pažeisto sraigtasparnio požymiai yra identiški. Specialistai įvertino, kad jis sunaikintas iš pusantro kilometro atstumo ir tai padarė nešiojamos oro gynybos raketinės sistemos raketa.

Įspėjo gyventojus neiti į gatves

A. Avakovo teigimu, operacija tęsiasi pagal planą.

„Prašau Slovjansko ir Kramatorsko gyventojų neiti į gatves ir būti atsargiems prie langų. Mes su gynybos ministru ir Nacionalinės gvardijos vadu esame čia. Slovjansko rajone transporto eismas apribotas iki minimumo. Prašau visų antiteroristinės operacijos metu susilaikyti nuo kelionių“, - pabrėžė jis.

A.Avakovas taip pat pakartojo reikalavimus teroristams: paleisti įkaitus, sudėti ginklus, atlaisvinti administracinius pastatus ir atkurti normalų miesto infrastruktūros funkcionavimą.

Pačiame Slovjanske buvo gana ramu, tačiau gaudė cerkvės varpai, perspėdami miestą, turintį apie 160 tūkst. gyventojų.

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo padėjėjas sakė negalintis nieko komentuoti. „Kol tai baigsis, niekas nieko nesakys“, – pažymėjo jis.

Sukilėlių vadovybė tame mieste jau kelias dienas kalbėjo, kad Ukrainos kariuomenė ruošiasi surengti šturmą. Kijevas pradėjo puolimą, mėgindamas sutramdyti sukilėlius, kurie toliau stiprina savo pozicijas rytų Ukrainoje.

Slovjansko miesto meru save vadinantis separatistų lyderis Viačeslavas Ponomariovas "Interfax" korespondentams pasakojo apie du numuštus vyriausybės oro pajėgų sraigtasparnius ir vieną sulaikytą pilotą.

Daugelį Ukrainos Donecko regionų miestų, įskaitant ir Slovjanską, šiuo metu kontroliuoja prorusiškai nusiteikę separatistai. Trečiadienį Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pripažino praradęs Donecko kontrolę, tačiau įspėjo, kad armijai duotas kovinės parengties įsakymas, taip pat sugrąžinama privaloma karinė tarnyba visiems vyrams nuo 18 iki 25 metų amžiaus. Donecko separatistai regioną paskelbė "liaudies respublika", o gegužės 11 dieną ketina surengti referendumą dėl krašto ateities.

Ketvirtadienį iš Kijevo buvo išsiųstas Rusijos ambasados karo atašė, Ukrainos valdžios pareigūnai skelbia, kad diplomatas iš vieno ukrainiečių karininko bandė gauti slaptos informacijos apie Kijevo ir NATO karinį bendradarbiavimą.

Slovjanskas yra vienas iš daugiau nei 12 miestų ir miestelių, kuriuos prorusiški ginkluoti separatistai užėmė tame regione nuo praeito mėnesio pradžios. Sukilėliai Slovjanske laiko 30–50 belaisvių, tarp jų – septynis stebėtojus iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), nurodė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Ukrainos vyriausybė ir Vakarų šalys įsitikinusios, kad neramumus kursto Maskva, kuri kovą naudojo tokią pačią taktiką prieš aneksuodama Krymą.

Rusija neigia esanti kaip nors susijusi su neramumais rytų Ukrainoje, tačiau perspėja, kad didelio masto Ukrainos pajėgų puolimas gali sukelti „katastrofinių pasekmių“.

Užėmė Donecko prokuratūrą

Vieno Ukrainos milicininko smūgio gumine lazda užteko įaudrinti miniai, apsupusiai prokuratūrą pietrytiniame Donecko mieste – po pusvalandžio ant pastato jau buvo iškelta Rusijos vėliava.

Šturmas buvo trumpas, bet audringas: prorusiški protestuotojai svaidė Molotovo kokteilius ir akmenis į milicininkus, kurių buvo daug mažiau. Pareigūnai atsakė leisdami ašarines dujas ir sprogdindami kurtinamąsias granatas.

Prokuratūros užėmimas Donecke, kur sukilėliai jau kontroliuoja kelis kitus pastatus, dar kartą pademonstravo provakarietiškos Kijevo vyriausybės neįgalumą sustabdyti judėjimą, kuris grasina suskaldyti šalį.

Diena prasidėjo gana taikiai. Prie Lenino paminklo susirinko kelių tūkstančių žmonių minia, nešanti Rusijos vėliavas, kuri patraukė prie Antrojo pasaulinio karo memorialo.

Demonstrantų užsidegimą skatino automobilis, iš kurio per garsiakalbius buvo leidžiamos sovietinės karo dainos. Ant tos mašinos buvo iškelta vėliava, ant kurios buvo pavaizduotas Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas, laikantis Kalašnikovo automatą, ir šūkis „Mirtis fašizmui“.

Nuotaikos pradėjo keistis, kai maždaug 10 tūkst. žmonių minia pasiekė milicijos būstinę.

Vienas sukilėlių lyderis šūktelėjo miniai: „Milicija yra liaudies milicija. Priešas yra prokuroras, kuris duoda prieš liaudį nukreiptus įsakymus. Eime, pasakysime jam, ką galvojame.“

Prie prokuratūros minia susidūrė su nervingų milicininkų rikiuote, užsidengusia metaliniais skydais ir išsitraukusia gumines lazdas.
Prie pareigūnų prisiartino būrys kaukėtų jaunuolių, nešančių improvizuotus ginklus, o po kelių akimirkų į miliciją pradėjo skrieti akmenų kruša.

Pareigūnai, kurie nepabėgo į pastato vidų, buvo greitai apsupti ir sumušti.

Pro pastato langus milicininkai svaidė ašarinių dujų konteinerius ir kurtinamąsias granatas, kurios tik dar labiau įsiutino minią, skanduojančią „Fašistai!“

Puolimas prasidėjo ir kitoje pastato pusėje. Minia apmėtė prokuratūrą Molotovo kokteiliais, ir pastatas bemat perėjo į jų rankas.

Iš sučiuptų milicininkų buvo atimti skydai ir ginklai, tačiau tik su uniformomis likusius pareigūnus minia paleido.

Įsiveržę į pastatą ir perėmę jo kontrolę, kovotojai greitai nuplėšė žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliavą, vietoje jos iškeldami Rusijos trispalvę.

Dešimtys kaukėtų sukilėlių siautėjo pastate, kuriame nebuvo darbuotojų, laužydami duris ir siaubdami spintas bei stalčius.

„Ieškome raktų nuo dėžių, kuriose laikomi ginklai, – sakė vienas vyras, išlaužęs kabineto duris. – Turime gauti ginklų. Iš Kijevo vyksta nacionalinė gvardija mūsų žudyti.“

Priešais pastatą maištininkai degino Ukrainos valstybinius simbolius: vėliavą, skydą su herbu ir bet kokius daiktus, pažymėtus tridančiu – šalies nacionaliniu simboliu.

Naujienų agentūros AFP reporteriai nepastebėjo, kad kuri nors pusė naudotų kovinius šaudmenis, tačiau vietos pareigūnai vėliau nurodė, kad iš 15 sužeistųjų vienas buvo pašautas.

22 metų automobilių remontininkas Vladimiras nusiėmė slidininko kaukę ir plačiai šypsojosi.

„Donecko liaudies respublika perims visų viešųjų institucijų kontrolė šiame regione, – pareiškė jis. – Šis prokuroras buvo nusistatęs prieš liaudį. Visus, kurie yra prieš liaudį, ištiks toks pats likimas.“

Teroristai neatmeta galimybės, kad įkaitai iš UST bus keičiami į separatistus

Donecko srityje pagrobti trys Ukrainos saugumo tarnybos specialiosios paskirties pareigūnai jau penktadienį, gegužės 2 dieną, gali būti iškeisti į separatistus, skelbia unian.net.

Apie tai kalbėdamas telefonu su ITAR-TASS pranešė vadinamosios Donecko liaudies respublikos vyriausybės vienas pirmininkų Denisas Pušilinas.

„Gali būti, kad jau gegužės 2 dieną trys UST pareigūnai bus iškeisti į tris mūsų aktyvistus“, - pranešė D. Pušlinas.

Balandžio 27 dieną buvo pranešta, kad Donecko srities liaudies aktyvistai Donecko srityje pagrobė iš Kijevo atvykusius tris Ukrainos Saugumo tarnybos specialiosios paskirties dalinio pareigūnus.
Donecko liaudies respublikos atstovų teigimu, grupė, kurią sudarė papulkininkis, majoras ir kapitonas, siekė žvalgyti ir pagrobti vieną iš Donecko savigynos lyderių.