Prezidento rinkimai Baltarusijoje numatyti 2020 metų rugpjūčio 9 dieną. Rinkimų kampanija nuo pradžios vyksta baimės, nuolatinių grasinimų ir bauginimų atmosferoje. Sulaikyti ir areštuoti iniciatyvinių grupių nariai ir eiliniai rinkėjai, dalyvavę parašų rinkimo piketuose. Padėtis greitai rutuliojasi ir žmogaus teisių pažeidimų rinkimų kampanijos metu skaičius auga kiekvieną dieną“, – sakoma Pilietinio solidarumo platformos pareiškime.

Teisių gynėjai pabrėžė, kad „tokia precedento neturinti situacija turėtų paskatinti sustiprinti įvykių šalyje tarptautinę priežiūrą ir sąveiką su Baltarusijos vyriausybe“.

„Taiki, teisinga ir laisva rinkimų kampanija ir rinkimų diena turi lemiamą reikšmę Baltarusijos ir jos piliečių saugumo užtikrinimui. Esant tokiai padėčiai ESBO turi atlikti svarbų tarptautinės bendruomenės atstovo vaidmenį, atsižvelgiant į jai suteiktus mandatus demokratijos ir žmogaus teisių gynimo srityje“, – nurodoma pareiškime.

Dokumente taip pat nurodoma, kad gegužės 6–21 dienomis buvo sulaikyta šimtai žmonių, kuriems buvo skirtos administracinio arešto bausmės arba baudos dėl administracinių pažeidimų, faktiškai vykdant politinį persekiojimą.

„Ypač didelis spaudimas daromas potencialiems kandidatams į prezidentus“, – sakoma Pilietinio solidarumo platformos pareiškime.

Gardine per piketą gegužės 29 dieną buvo suimtas pretendentės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinės grupės vadovas Sergejus Tichanovskis, jos vyras. Birželio 18 dieną buvo sulaikytas kitas pretendentas į prezidentus Viktoras Babaryka ir jo sūnus Eduardas, vadovavęs C. Babarykos iniciatyvinei grupei.

„Pretendentų į prezidentus ir iniciatyvinių grupių narių areštai sukėlė naują visuomenės protestų bangą. Šios akcijos buvo šiurkščiai išvaikytos, nežiūrint į jų taikų pobūdį. Teisėsaugos institucijų atstovai sulaikė mažiausiai dešimt žiniasklaidos atstovų“, – sakoma pareiškime.

Baltarusijos valdžia privalo gerbti svarbiausias laisves ir žmogaus teises pagal Baltarusijos tarptautinius įsipareigojimus. Ji turi susilaikyti nuo bet kokio potencialių kandidatų teisių suvaržymo, gerbti žodžio laisvę, vengti taikių demonstrantų suėmimų ir nedelsiant paleisti visus savavališkai sulaikytus aktyvistus“, – pabrėžiama jame.

ESBO Pilietinio solidarumo platforma paragino Baltarusijos pareigūnus nutraukti precedento neturinčias prieš opoziciją nukreiptas represijas ir paleisti V. Babaryką bei S. Tichonovskį, o taip pat suimtus rinkimų kampanijų aktyvistus, opozicijos politikus Pavelą Severinecą, Nikolajų Statkevičių ir taikių protesto akcijų dalyvius.

Be to, teisių gynėjai ragina užtikrinti visiems potencialiems kandidatams į prezidentus galimybę laisvai dalyvauti demokratiniuose rinkimuose, paremtuose lygybės ir konkurencinės politinės kovos principais, taip pat kuo greičiau oficialiai pakviesti ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) misiją rinkimams stebėti.

„Raginame ESBO valstybes nares atidžiai stebėti žmogaus teisių padėtį per Baltarusijos prezidento rinkimus ir pasinaudoti visomis turimomis priemonėmis, kad paskatintų Baltarusiją laikytis savo teisių ir įsipareigojimų, taip pat reikalauti maksimaliai panaudoti ESBO procesus ir padidinti ESBO bei kitų atitinkamų mechanizmų dalyvavimą, kad būtų išspręsta Baltarusijoje [susiduriusi] padėtis , įskaitant rinkimų stebėjimo trukmės maksimalų prailginimą ir stebėsenos sustiprinimą, konkrečiai – [įtraukiant] ESBO ODIHR ilgalaikio stebėjimo misiją“, – sakoma dokumente.

Šį pareiškimą pasirašė 39 teisių gynimo organizacijos iš 23 pasaulio šalių, įskaitant Rusiją, JAV, Austriją, Kazachstaną, Lenkiją, Švediją, Prancūziją, Britaniją ir Vokietiją.