V. Putinas ir Ukrainos prezidentas P. Porošenka paspaudė vienas kitam ranką, skelbia „Vesti“.

Rankos paspaudimas buvo labai trumpas, kai nesišypsantis P.Porošenka priėjo prie V.Putino prieš prasidedant deryboms.

Skelbiama, kad, prieš prasidedant deryboms, Ukrainos ir Rusijos lyderiai apsikeitė keliomis frazėmis.

Pažymima, kad protokolinėje nuotraukoje V. Putinas sėdo priešais Ukrainos prezidentą, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel įsitaisė tarp jų.

Baltarusijos sostinėje Minske trečiadienio vakarą prasidėjo keturšalis viršūnių susitikimas Ukrainos krizei sureguliuoti.

Jame dalyvauja Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos, Rusijos bei ir Ukrainos prezidentai Francois Hollande'as, Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka.

Po trumpo F. Hollande'o ir A. Merkel pokalbio su P. Porošenka ketvertas susitiko Nepriklausomybės rūmuose Minsko centre.

Praėjus geram pusvalandžiui nuo derybų pradžios, žiniasklaida pranešė, kad Ukrainos prezidentas P. Porošenka paliko susitikimo salę Minsko Nepriklausomybės rūmuose ir pakilo į antrą pastato aukštą. Apie tai pranešė „RIA Novosti“.

„Interfax“ skelbia, kad žurnalistams, stovintiems prie salės, kur vyksta susitikimas, per reguliariai varstomas duris pavyko pastebėti ir išgirsti, kaip Ukrainos ir Rusijos prezidentai, atokiau nuo kitų derybų dalyvių, emocingai diskutuoja.

Neužilgo paskelbta, kad P. Porošenka vėl grįžo į susitikimą.

Praėjus daugiau nei valandai nuo susitikimo pradžios, „Normandijos ketverto“ dalyviai paliko kabinetą, nusifotografavo bendrai nuotraukai ir persikėlė į salę, kur prie jų prisidėjo užsienio reikalų ministrai.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad diplomatijos vadovai prisidėjo prie diskusijų, kurias anksčiau pradėjo Ukrainos prezidentas P. Porošenka, Rusijos prezidentas V. Putinas, Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as.

Nagrinėja vieno dokumento projektą

Aleksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas, Angela Merkel, Francois Hollande'as, Petro Porošenka
Minske trečiadienį vykstančio keturšalio viršūnių susitikimo ir vadinamosios kontaktinės grupės dalyviai, ieškantys sprendinio Ukrainą krečiančiam separatistiniam konfliktui, nagrinėja tą patį dokumento projektą, pranešė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

„Dabar kontaktinės grupės dalyviai ir „Normandijos formato“ (Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos) valstybių vadovų susitikimo nariai lygiagrečiai nagrinėja vieną ir tą patį dokumentą“, – V.Makėjus sakė žurnalistams Minske.

Pasak jo, „siekiant teigiamo rezultato reikės, kad dokumentui pritartų visi dalyviai“.

Žurnalistai praneša apie galimą derybų dalyvių pasirengimą bendrauti su žiniasklaida, skelbia „Ukrainskaja Pravda“.

Susitikimo dalyviai, ieškantys sprendinio Ukrainą krečiančiam separatistiniam konfliktui, tikriausiai padarys bendrą pranešimą spaudai, nurodė Baltarusijos prezidentūros spaudos tarnyba

„Šiuo metu vyksta (Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos) viršūnių susitikimo posėdis išplėstame formate (dalyvaujant tų šalių lyderiams ir užsienio reikalų ministrams), – prezidentūros atstovas sakė žurnalistams. – Dėl jo rezultatų valstybių vadovai tikriausiai paskelbs bendrą pareiškimą.“

Atstovas pridūrė, kad dar nežinoma, kiek laiko truks šis susitikimas.

Ukrainos prezidentas P. Porošenka kelioms minutėms paliko salę, kur vyksta derybos – jis išėjo pasitarti su Ukrainos generaliniu štabu.

Rengia bendrą deklaraciją

Denisas Pušilinas
Keturšalio viršūnių susitikimo dalyviai tikriausiai pasirašys bendrą deklaraciją, kurioje pareikš, kad būtina įgyvendinti ankstesnio Minske priimto paliaubų susitarimo sąlygas, siekiant sureguliuoti padėtį Rytų Ukrainoje, pranešė šaltinis, artimas šioms deryboms.

„Planuojama pasirašyti bendrą deklaraciją dėl Minsko susitarimų įgyvendinimo“, – trečiadienio vakarą naujienų agentūrai „Interfax“ sakė šaltinis, turėdamas omenyje pernai rugsėjį pasirašytą paliaubų sutartį.

Pasak jo, taip pat planuojama, kad trišalė kontaktinė grupė suderins planą, pagal kurį turi būti įgyvendinti Minsko susitarimai.

„Tikimasi, kad „Normandijos formato“ (Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos) lyderiai palaikys tą planą“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Tuo tarpu prorusiškų separatistų atstovas kontaktinėje grupėje Denisas Pušilinas anksčiau trečiadienį pareiškė, kad konflikto Rytų Ukrainoje sureguliavimas įmanomas su sąlyga, kad Ukraina įsipareigos išlikti neprisijungusia prie tarptautinių karinių aljansų.

„Visiškas ir visus įtraukiantis politinis konflikto su Ukraina sureguliavimas įmanomas tik tuo atveju, jeigu ši šalis turės neblokinį statusą ir bus neutraliu bet kokių karinių sąjungų atžvilgiu“, – D.Pušilinas sakė „Interfax“.

Skelbiama, kad kontaktinės grupės derybose yra teigiamų postūmių. „Apie konkrečius rezultatus kalbėti dar per anksti, bet vilties yra. Ar sulauksime apčiuopiamų rezultatų, parodys laikas“, – tiesioginiame televizijos „Rossija 24“ eteryje pareiškė „Donecko liaudies respublikos“ atstovas Denisas Pušilinas.

S. Lavrovas: tai geriau nei super

Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai trečiadienio vakarą vėl tęsė derybas siaurame rate, kai iš diskusijų pasitraukė šių šalių diplomatijos vadovai.

Pasak vieno naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, po maždaug valandą trukusių diskusijų, dalyvaujant kitiems delegacijų nariams, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as vėl tęsė derybas siaurame rate.

Kol kas neskelbiama jokių detalių apie pažangą derybose, kuriomis siekiama rasti sprendinį jau 10 mėnesių besitęsiantį kraujo liejimą Rytų Ukrainoje, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais.

Kita vertus, Rusijos diplomatai sakė, kad šiame procese buvo pasiekta tam tikra pažanga.

„Darbas tęsiasi; dirbame, kur buvo pasistūmėta“, – sakė žurnalistams Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas.

Tuo tarpu Sergejus Lavrovas, išėjęs iš derybų salės, pareiškė žurnalistams, kad lyderių derybos „aktyviai tęsiasi“.

Žurnalistų paklaustas, ką reiškia „aktyviai tęsiasi“, S. Lavrovas atsakė: „Tai geriau nei super“.

Tuo metu Rusijos prezidento V. Putino užsienio politikos padėjėjas Jurijus Ušakovas sakė, kad vyksta labai intensyvūs pokalbiai.

„Darbas vyksta, daugiau nieko negaliu pasakyti“, – pareiškė jis.

Apie 24.00 val. susitikimo dalyviai išėjo vakarieniauti. Pranešama, kad po vakarienės „Normandijos ketvertas“ vėl sės prie derybų stalo.

Manoma, kad derybos gali užtrukti iki paryčių.

Pasitiko A. Lukašenka

Baltarusijos prezidentas puošniuose Nepriklausomybės rūmuose pasitiko atskirai atvykusius Ukrainos prezidentą Perto Porošenką ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Sutikdamas Vokietijos kanclerę, kuri atėjo kartu su Prancūzijos prezidentu F. Hollande'u, A.Lukašenka įteikė jai puokštę gėlių.

Sveikindamas su Baltarusijos lyderiu, P.Porošenka rimtai pasakė: „Arba situacija eis deeskalavimo, paliaubų keliu..., arba situacija taps nebevaldoma“.

Pasak F.Hollande'o delegacijos nario, iš pradžių keturi lyderiai sėdo kalbėtis vieni, o vėliau derybos tęsis dalyvaujant jų delegacijoms.

Pokalbių esmė yra sąlygos greitoms paliauboms Donbase pasiekti. Tarp daugybės ginčytinų klausimų yra tikslus demarkacinės linijos nustatymas, sunkiosios ginkluotės atitraukimas, Ukrainos ir Rusijos sienos apsauga bei sukilėlių reikalaujama autonomija.

Į Minską atvyko ir prorusiškų sukilėlių Rytų Ukrainoje lyderiai Aleksandras Zacharčenka bei Igoris Plotnickis.

Jei pokalbiai bus sėkmingi, jie bus pasirengę pasirašyti susitarimą, Donecke sakė separatistų atstovas Andrejus Purginas.