Ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos žmonos kandidatūros iškėlimą Vašingtonas esą svarsto kaip realią galimybę: Demokratų partija ją jau įtraukė į viešosios nuomonės apklausas, padedančias išsiaiškinti galimų kandidatų reitingus.

Žiniasklaida jau anksčiau tvirtino, neva Barackas ir Michelle Obamos ragina J. Bideną nesibalotiruoti dar vienai kadencijai. Visgi pati M. Obama paneigė šį faktą – pareiškė, kad ji su vyru negalėtų būti prieš dabartinio prezidento dalyvavimą naujuose rinkimuose. M. Obamos atstovas spaudai žurnalistams nurodė, kad abu Obamos visiškai palaiko J. Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris rinkimų kampaniją.

Nepaisant šito, JAV lažybų bendrovės 60-metės buvusios pirmosios ponios kandidatūrą ir toliau vertina kaip vieną iš daugiausia žadančių per lapkritį įvyksiančius šalies prezidento rinkimus.

Šios fantazijos – gilaus nusivylimo išdava, rašo vokiečių leidinys. Per visą JAV istoriją dar niekada nebuvo susidūrę tokie nepopuliarūs kandidatai kaip dabar. 81-erių metų J. Bideną du trečdaliai amerikiečių laiko pernelyg senu, kad dar ketverius metus vadovautų šaliai, o Donaldo Trumpo – 77-erių metų (taigi, ne ką jaunesnio už varžovą) kandidato, kelias dienas per savaitę praleidžiančio teisme (jis kaltinimas bandymu pinigais nutildyti pornografinių filmų aktorę), – daugelis tiesiog bijo, rašo „Der Spiegel“.

Straipsnyje abejojama, ar M. Obama galėtų ryžtis žengti į politiką, kurią yra pavadinusi purvinu reikalu, nuo kurio reikia laikytis atokiau. Per pokalbį su Oprah Winfrey buvusi JAV pirmoji ponia patikino, kad niekada nejautė noro įsitraukti į politiką. Prieš šešetą metų savo memuaruose ji parašė štai ką: „Niekada nebuvau didelė politikos gerbėja. Per pastaruosius dešimt metų gauta patirtis mano nusistatymo nepakeitė.“

Tikėtina, kad M. Obamos deklaruojami prioritetai yra jos populiarumo paslaptis: niekas nežino, ką ji galvoja apie karo veiksmus Ukrainoje arba kovą su infliacija, bet girdi, kaip seminaruose ji pasakoja patarianti dukterims palaukti su pasimatymais ir nepasitikėti vyrais, bandančiais atkalbėti nuo profesinių ambicijų, mano straipsnio autorius.

„Der Spiegel“ korespondentas Vašingtone Rene Pfisteris daro prielaidą, kad JAV vis labiau įsigali dešiniųjų sąmokslo teorija, pagal kurią simpatiškasis ir nuosaikusis J. Bidenas tėra marionetė grėsmingų kairiųjų jėgų rankose.

Apie tai, kad sieks antrosios kadencijos, J. Bidenas paskelbė praėjusių metų balandžio pabaigoje. „Kiekviena karta išgyvena akimirką, kai reikia stoti į kovą už demokratiją. Ginti savo pagrindines laisves. Tikiu, kad ši akimirka atėjo. Štai kodėl aš kandidatuoju dėl perrinkimo JAV prezidentu. Prisijunkite prie mūsų. Baikime darbą“, – tada teigė jis.

J. Bidenas laimėjo 2020 m. prezidento rinkimus, įveikęs tuometinį Respublikonų partijos prezidentą D. Trumpą. J. Bidenas eina pareigas nuo 2021 m. sausio, kai tapo Baltųjų rūmų šeimininku būdamas visų laikų vyriausias JAV prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)