Antradienį Londone „Bellingcat“ atstovai išsamiai pristatė, kaip jiems pavyko gauti įrodymų, kad minėtasis asmuo yra gydytojas Aleksandras Jevgenjevičius Miškinas.

„Bellingcat“ ir jo tyrimų partneris Rusijoje „The Insider“ teigia, kad 2014 metais už tarnybą Ukrainoje A. Miškinas buvo apdovanotas Rusijos Federacijos Didvyrio ordinu.

Į A. Miškino gimtąjį Lojgos miestą pasiųstas žurnalistas ten pakalbino septynis vietinius: visi jie patvirtino, kad minėtasis asmuo mokėsi karo mokykloje, iš paties Vladimiro Putino gavo apdovanojimą, o jo močiutė vis dar turi nuotrauką, kurioje – V. Putinas ir A. Miškinas spaudžia vienas kitam ranką.

Anksčiau demaskuotam Skripalių apnuodijimu įtariamam Anatolijui Čepigai per slaptą ceremoniją Kremliuje taip pat buvo įteiktas aukščiausias jo šalies apdovanojimas – Rusijos didvyrio medalis.

Pasak „Bellingcat“, A. Miškino močiutė prapuolė prieš tris dienas – spėjama, kad ji išvyko lankyti anūko tėvų.

Aleksandras Miškinas, bellingcat.com nuotr.

„Būtume labai norėję pakalbinti močiutę, bet aplinkybės susiklostė taip, kad negalėjome to padaryti“, – teigia tyrėjai.

„Bellingcat“ paskelbti įrodymai visiškai prieštarauja Rusijos prezidento Vladimiro Putino pateiktai versijai.

Rugsėjo 12 d. jis tikino, kad Skripalių apnuodijimu įtariami asmenys yra civiliai.

„Mes, žinoma, patikrinome, kas tai per asmenys, ir žinome, kas jie yra. Mes juos radome. Nieko ten labai kriminalinio nėra, užtikrinu jus“, – per Vladivostoko mieste vykusį ekonomikos forumą pareiškė Rusijos prezidentas.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai (GRU). Jis taip pat pasiūlė, kad patys įtariamieji žiniasklaidai papasakotų savo įvykių versiją.

Jau kitą dieną šie du vyrai Kremliaus finansuojamai televizijai RT tvirtino Solsberyje apsilankę turistiniais tikslais, ir su pasikėsinimu nužudyti neturintys nieko bendra.

Skelbiama, kad A. Miškinas laikotarpiu tarp 1995 iki 1999 metų persikėlė į Sankt Peterburgą, greičiausiai jis pradėjo studijas karo akademijoje. Vaikinas studijavo Kirovo karo medicinos akademijoje, kur jo specializacija buvo povandeninė ir hiperbarinė medicina.

Baigęs studijas, atitinkamai 2003 ir 2004 metais jis gavo medicininį išsilavinimą ir vyresniojo leitenanto laipsnį.

Laikotarpiu nuo 2007 iki 2010 metų apsigyveno Maskvoje, gavo netikrą tapatybę – tapo Aleksandru Petrovu. Būtent šią pavardę ir paviešino britų pareigūnai.

„Bellingcat“ gauti sienų kirtimo duomenys leidžia daryti išvadą, kad A. Miškinas 2010–2013 metais daug kartų, prisidengęs išgalvota tapatybe, vyko į Ukrainą.
2014 metų pabaigoje jam Rusijos prezidentas V. Putinas įteikė Rusijos Federacijos Didvyrio ordiną.

„Bellingcat“ pavyko sužinoti, kad tokios garbės jis nusipelnė už savo veiklą „Kryme arba veiksmus, susijusius su buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi“.

Maždaug tokiu metu A. Miškinas ir kitas S. Skripalio apnuodijimu įtariamas pulkininkas Anatolijus Čepiga (kuris taip pat gavo medalį), persikėlė į prabangesnį būstą – greičiausiai tai buvo atlygis už darbą.

Norėdami patvirtinti tapatybę, „Bellingcat“ tyrėjai susisiekė su kitais minėtosios karo akademijos absolventais. Vienas iš jų, kuris pageidavo išlikti anonimas, patvirtino, kad A. Miškinas baigė akademiją, tik studijavo kitoje grupėje. Jam buvo parodytas vadinamojo Aleksandro Petrovo portretas iš „Russia Today“ interviu, kuriame jis ir A. Čepiga pasakojo Solsberyje lankęsi per atostogas.

Anonimas patvirtino, kad tas asmuo – A. Miškinas. Tas pats asmuo informavo „Bellingcat“, kad dauguma A. Miškino studijų draugų pastarąsias kelias savaites sulaukė Rusijos saugumo tarnybų dėmesio – jiems pateiktos instrukcijos slėpti A. Miškino tapatybę.

Kai pasklido žinia, kad „Bellingcat“ įvardijo antrąjį Solsberio apnuodijimo įtariamąjį, buvo paviešintos niekur iki tol neskelbtos nuotraukos. Vienas šaltinis pateikė 2001 metų skenuoto paso puslapių. Antrame dokumente buvo kita nuotrauka asmens, išoriškai labai primenančio įtariamąjį. Ji buvo daryta 2016 metais.

„Bellingcat“ paprašė Bredfordo universiteto profesoriaus Hassano Ugailio atlikti lyginamąją nuotraukų analizę. Jis patvirtino, kad abejose nuotraukose – tas pats asmuo, nors nuotraukas ir skiria 15 metų.

Rusijos prezidento V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius nereaguos į „The Insider“ žurnalistų ir „Bellingcat“ tyrėjų tyrimo rezultatus, atskleidusius, jog vienas iš S. Skripaliaus apnuodijimu įtariamų asmenų Aleksandras Petrovas iš tikrųjų yra GRU karo medikas A. Miškinas.

D. Peskovas priminė, kad Kremlius jau skelbė neketinantis tęsti diskusijų su žiniasklaidos atstovais „apie įvairių tyrimus atliekančių organizacijų darbą“: „Ir toliau laikysimės tokios pozicijos“.


Demaskavo antrąjį įtariamąjį

„Dabar nustatėme, kad „Aleksandras Petrovas“ iš tikrųjų yra dr. Aleksandras Jevgenjevičius Miškinas, kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis GRU“, – sakoma Britanijoje įsikūrusios grupės tinklalapyje pirmadienį paskelbtame pranešime.

S. Skripalis ir jo duktė Julija šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londonas kaltina Rusijos vyriausybę mėginus nužudyti S. Skripalį dėl jo tebevykdomo bendradarbiavimo su Europos žvalgybos tarnybomis.

Tačiau Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Ruslanas Boširovas, Aleksandras Petrovas

S. Skripalio byla ir praeitą savaitę paskelbta žinia, kad GRU taip pat neva mėgino įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos kompiuterines sistemas Nyderlanduose, dar labiau padidino pašlijusių Maskvos ir Vakarų santykių įtampą.

„Bellingcat“ jau seniai yra rakštis Kremliui: ši grupė yra paskelbusi išsamios informacijos apie numanomus Rusijos nusikaltimus Sirijoje ir Ukrainoje.

Ji bendradarbiavo su rusų tyrėjais ir anksčiau paskelbė nustačiusi, kad pirmasis iš dviejų su Skripalių apnuodijimu siejamų įtariamųjų yra GRU karininkas Anatolijus Čepiga.

„Bellingcast“ nurodė, kad 2014 metais A. Čepigai per slaptą ceremoniją Kremliuje buvo įteiktas aukščiausias jo šalies apdovanojimas – Rusijos didvyrio medalis.

„Nors Aleksandro Miškino tikrosios tapatybės skaitmeniniai pėdsakai buvo dar menkesni negu Anatolijaus Čepigos, „Bellingcat“ sugebėjo nustatyti kai kuriuos esminius jo praeities faktus“, – sakoma grupės pranešime.

„Bellingcat“ paskelbė numanomą tikrojo A. Miškino paso kopiją, padarytą 2001 metais.

Kaip pranešama, šis vyras gimė 1979 metų liepą šiaurės vakarinėje Archangelsko srityje.

„Bellingcat“ rašo, kad A. Miškinas baigė vieną iš Rusijos elitinių karo medicinos akademijų ir tapo šalies karinių jūrų pajėgų gydytoju.

„Per medicinos studijas Miškinas buvo užverbuotas GRU ir 2010 metais persikėlė į Maskvą, kur gavo priedangos tapatybę, įskaitant antruosius nacionalinius tapatybės dokumentus ir kelionės pasą, išduotą Aleksandro Petrovo vardu“, – pažymėjo „Bellingcat“.