JAV oficialūs asmenys leidiniui taip pat sakė, kad yra požymių, jog kiti Rusijos generolai taip pat galėjo palaikyti J. Prigožino bandymus jėga pakeisti Gynybos ministerijos vadovybę. Dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai teigė, kad J. Prigožinas nebūtų sukilęs, jei nebūtų tikėjęs, kad kiti valdžioje esantys žmonės ateis jam į pagalbą.

Pareigūnų teigimu, dabar Vladimiras Putinas turi nuspręsti, ar jis mano, kad generolas S. Surovikinas padėjo J. Prigožinui, ir kaip į tai reikėtų reaguoti. Federalinė saugumo tarnyba antradienį pareiškė nutraukianti baudžiamąją bylą dėl „ginkluoto maišto“ J. Prigožinui ir jo pajėgų nariams. Tačiau jei V. Putinas aptiks įrodymų, kad generolas S. Surovikinas gana tiesiogiai padėjo J. Prigožinui, jis neturės kito pasirinkimo, kaip tik nušalinti jį nuo vadovavimo, sako pareigūnai ir analitikai.

Kai kurie buvę pareigūnai „The New York Times“ sakė, kad V. Putinas gali palikti generolą S. Surovikiną, jei nuspręs, kad jis turėjo tam tikros informacijos apie J. Prigožino planus, bet jam nepadėjo. Šiuo momentu, pasak analitikų, V. Putinas, regis, yra pasiryžęs dėl maišto kaltinti tik J. Prigožiną.

Aukšto rango oficialūs JAV asmenys mano, kad generolo S. Surovikino ir J. Prigožino sąjunga gali paaiškinti, kodėl J. Prigožinas tebėra gyvas, nors ir buvo užėmęs svarbų Rusijos karinį mazgą bei nurodęs surengti ginkluotą žygį į Maskvą.


JAV pareigūnai ir kiti asmenys apie slaptus žvalgybinius duomenis kalbėjo su anonimiškumo sąlyga. Jie pabrėžė, kad didelė dalis informacijos, žinoma JAV ir jų sąjungininkams, yra preliminari. JAV pareigūnai vengia viešai diskutuoti apie šį maištą, nes baiminasi, kad tai sustiprins V. Putino naratyvą, jog šiuos neramumus organizavo Vakarai.

Nepaisant to, JAV pareigūnai yra suinteresuoti skleisti informaciją, kuri pakirstų generolo S. Surovikino autoritetą – jų nuomone, šis generolas yra kompetentingesnis ir žiauresnis už kitus karinės vadovybės narius. Jo nušalinimas neabejotinai būtų naudingas Ukrainai, kurios pajėgos, remiamos Vakarų, vykdo naują kontrpuolimą, kad susigrąžintų Maskvos užgrobtas teritorijas.

Penktadienį viename vaizdo įraše generolas S. Surovikinas pasisakė prieš maištą ir paragino Rusijos pajėgas Ukrainoje saugoti savo pozicijas ir neprisijungti prie sukilimo.

„Raginu jus sustoti, – savo pranešime, kuris buvo paskelbtas per „Telegram“, sakė S. Surovikinas. – Priešas tik ir laukia, kol mūsų šalyje pablogės vidaus politinė padėtis.“

Tačiau, pasak buvusio pareigūno, generolo S. Surovikino kūno kalba rodė, kad jam nepatogu smerkti buvusį sąjungininką, kuris laikėsi tokio paties požiūrio į Rusijos karinę vadovybę.

Aukščiausiuose valdžios sluoksniuose buvo pastebėta ir kitų skilusio lojalumo ženklų. Kitas Rusijos generolas – generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas – buvo paskelbęs savo paties kreipimąsi, kuriame bet kokius veiksmus, nukreiptus prieš Rusijos valstybę, pavadino „dūriu į šalies bei prezidento nugarą“. Tačiau po kelių valandų jis jau pasirodė kitame vaizdo įraše besikalbantis su J. Prigožinu Rusijos mieste Rostove prie Dono, kur „Wagner“ kovotojai buvo užėmę karinius objektus.

„Įvyko pernelyg daug keistų dalykų, kurie, mano nuomone, rodo, kad buvo surengtas sąmokslas, kurio mes dar neišsiaiškinome“, – per interviu telefonu sakė buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas.

„Pagalvokite, kaip lengva buvo užimti Rostovą, – pažymėjo M. McFaulas. – Rusijoje visur stovi ginkluota apsauga, ir staiga nėra kam ką nors padaryti?“

Nepriklausomi ekspertai, taip pat JAV ir jų sąjungininkių atstovai teigė, kad J. Prigožinas veikiausiai tikėjosi, jog didelė dalis Rusijos kariuomenės stos jo pusėn, kai jo kolona pajudės Maskvos link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)