Anot žmogaus teisių gynėjų, mirtimi nuteistai Sudano gyventojai gali būti 20 metų, tačiau, „Human Rights Watch“ teigimu, ji gali būti ir nepilnametė.

Moters artimieji nesutinka su teismo sprendimu. Kol kas nėra informacijos, kada mirties bausmė jaunai mamai gali būti įvykdyta.

I.Sh.Abdallah pripažino savo kaltę tuomet, kai ją smarkiai sumušė brolis. Teismas sprendimą priėmė remdamasis išskirtinai šiuo liudijimu. Kartu su jauna moterimi sulaikytas vyras jam mestus kaltinimus paneigė ir buvo paleistas į laisvę.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, moteriai surakintos kojos, ji psichologiškai palaužta ir net negali suvokti, kokią bausmę jai skyrė teismas. Kitais moters vaikais rūpinasi artimieji, jie Ombadoje teismo nuosprendį apskundė.

„Amnesty International“ Sudane darbuotojas Jeanas-Baptiste Gallopinas teigia: „Ši byla aiškiai parodo, kokia supuvusi Sudano teismų sistema. I. Sh. Abdallah buvo teisiama be advokato ar vertėjo, nors arabų kalba nėra jos gimtoji. Teismas ją nuteisė remdamasis parodymais, kuriuos ji davė per prievartą. Ją sulaikė kartu su keturių mėnesių sūneliu, moters psichologinė būklė tragiška. Raginame Sudano pareigūnus sustabdyti mirties bausmės vykdymą, panaikinti užmėtymo akmenimis bausmę ir ją nedelsiat be jokių papildomų sąlygų paleisti“.

„Užmėtymas akmenimis – mirties bausmė, kurios tikslas priversti auką kentėti, tai reiškia, jog tai – itin žiauri kankinimų forma. Tarptautinės žmogaus teisių normos kategoriškai draudžia vykdyti mirties bausmes, kurias teismas skyrė per neteisėtą bylos svarstymą, taip pat draudžiama mirties bausme bausti jaunas mamas. Be to, raginame valdžią rūpintis moters kūdikiu, kuris šiame teismo procese svarbiausias“, - teigia J.-B. Gallopinas.

„Amnesty International“ ragina savo rėmėjus kreiptis į Sudano valdžią ir reikalauti panaikinti teismo nuosprendį, o moterį paleisti į laisvę.

Sudanas – viena iš septynių pasaulio šalių, kur teismas vis dar gali skirti mirties bausmę užmėtant akmenimis. Pastaraisiais metais šalies teisėjai tokią bausmę skyrė kelioms moterims, tačiau po apeliacijų jos buvo panaikintos. Neginčijamas faktas tas, jog daugiausia bylų dėl neištikimybės ir bausmių užmėtant akmenimis skiriama būtent dailiosios lyties atstovėms.