„Kalbant apie palaimintą mūšį Paryžiuje, mes, organizacija „al Qaeda al Jihad“ Arabijos pusiasalyje, prisiimame atsakomybę dėl tos operacijos, keršijant už Dievo pasiuntinį“, – tame vaizdo įraše sakė Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) atstovas Nasseras bin Ali al Ansi.

AQAP aukščiausiasis lyderis Nasras al Ansi (Nasras Ansis) trečiadienį paskelbtame 11 min. trukmės vaizdo įraše sakė, kad Prancūzija priklauso „Šėtono svitai“ ir perspėjo, kad tos šalies laukia naujos „tragedijos ir teroras“.

Pasak jo, AQAP „parinko taikinį, parengė (atakos) planą ir finansavo tą operaciją“.

N.bin Ali al Ansi pridūrė, kad ta ataka buvo įvykdyta „al Qaeda“ aukščiausiojo lyderio Aymano Zawahiri nurodymu.

Pasak jo, AQAP „parinko taikinį, parengė (atakos) planą ir finansavo tą operaciją ... Ji buvo įvykdyta mūsų aukščiausiojo vado Aymano al Zawahiri įsakymu“.

Aymanas Zawahiri

„Buvo išrinkti didvyriai, ir jie atsiliepė į kvietimą“, – teigė grupuotės atstovas.

Kalbėdamas apie 12 žmonių gyvybių pareikalavusią ataką, N.bin Ali al Ansi sakė: „Šiandien mudžahidai (kovotojai) keršija už savo gerbiamą pranašą ir siunčia aiškiausią žinią kiekvienam, kuris drįsta pulti islamo šventenybes.“

Tvirtinama, kad „al Qaedos“ šaka Jemene parinko taikinį, parengė planą ir finansavo operaciją“.

„Tik pažiūrėkite. Prancūzija visais nusikaltimais dalijasi su Amerika. Prancūzija vykdė nusikaltimus Malyje ir islamistiniame Magrebe. Tai Prancūzija, prisidengdama rasės valymo dingstimi, remia musulmonų naikinimą Vidurio Afrikoje“, – skamba vaizdo įraše.

Vaizdo įrašo, skirto Vakarams, vertime pažymima: „Mes jus anksčiau įspėjome apie jūsų valdytojų darbų ir sprendimų, remiantis „spaudos laisvės“ ir „žodžio laisvės“ pretekstu, padarinius“.

„Laisvės, kuri nuolat varžoma, išskyrus tuos atvejus, kai skleidžiamas blogis ir vykdomas karas prieš Alachą ir jo skelbėjus, niekinama mūsų religija“.

„Dar kartą jums sakome. Liaukitės įžeidinėję pranašą ir šventenybės. Liaukitės lieję mūsų kraują. Palikite mūsų žemes. Liaukitės sekinę mūsų išteklius. Priešingu atveju, Alacho valia, iš mūsų sulauksite tik tragedijų ir teroro. Ieškosite taikos ir stabilumo, bet nerasite“.

AQAP buvo įkurta 2009 metų sausį, susijungus Jemeno ir Saudo Arabijos „al Qaeda“ grupuotėms. Vašingtonas ją laiko pavojingiausia tarptautinio džihadistų tinklo grupuote ir vykdo bepiločių lėktuvų smūgius prieš jos lyderius.

DELFI primena, kad Prancūzijos saugumo pajėgos penktadienį nukovė du brolius, laikomus atsakingais už žudynes satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, taip pat vieną jų sąjungininką islamistą po trijų kruvinų išpuolių paženklintų dienų, nusinešusių 17 kitų žmonių gyvybių ir iki pamatų sukrėtusių šią šalį.

Policija tebeieško vienos įtariamosios – vieno iš užpuolikų merginos, praėjus kelioms valandoms po dramatiškų apsiausčių, tapusių 12 žmonių gyvybių trečiadienį Paryžiaus centre nusinešusios tragedijos tęsiniu.

Gerai ginkluoti abu broliai buvo užspeisti miestelyje į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, o trečias vyras laikė paėmęs įkaitais išsigandusius pirkėjus košerinio maisto parduotuvėje sostinės rytiniame rajone.

Abiejose vietose temstant aidėjo šūviai ir sprogimai, policijai pradėjus šturmą. Per operaciją pardotuvėje Paryžiuje žuvo keturi žmonės, dar septyni buvo sužeisti, tarp jų trys policininkai.

Baigiantis kruviniausiai Prancūzijoje savaitei per pastaruosius kelis dešimtmečius, nuotaikos pradėjo keistis – šalis nugrimzdo į niūrius šių įvykių apmąstymus.

Broliai Kouachi penktadienį buvo užspeisti spaustuvėje Damarten an Goelio miestelyje netoli Paryžiaus po susišaudymo su policija, per kurį, kaip sakė sostinės prokuroras Francois Molins'as, Saidas buvo lengvai sužeistas į kaklą.

Broliai paėmė įkaitu tos spaustuvės vadovą, bet vėliau jį paleido, nes šis padėjo sutvarstyti Saido žaizdą. Kitas tame pastate buvęs vyras pasislėpė po kriaukle antrame aukšte, nurodė F.Molins'as.

Pasak vieno šaltinio, tas vyras sugebėjo saugumo pajėgoms siųsti SMS žinutes iš apsuptos spaustuvės ir per šturmą nenukentėjo.

Užpuolikai buvo gerai ginkluoti, turėjo Molotovo kokteilių ir užtaisytą granatsvaidį.

Vienas liudininkas papasakojo apie šiurpų susidūrimą akis į akį su vienu iš juodai apsirengusių įtariamųjų, vilkinčiu neperšaunamą liemenę ir ginkluotą Kalašnikovo automatu.

Interviu radijui „France Info“ šis liudininkas perdavė vieno iš brolių žodžius: „Išeik – mes juk nežudome civilių.“

Tuo metu, kai Prancūzijos elitinės pajėgos buvo sutelktos aplink spaustuvės pastatą, ant stogų pozicijas užėmė snaiperiai, o virš miestelio skraidė sraigtasparniai, Paryžiaus rytiniame rajone prasidėjo kita drama, kai pietų metu ten pasigirdo šūvių papliūpos.

Ten A.Coulibaly įsiveržė į žydų maisto parduotuvę, likus kelioms valandoms iki šabo pradžios. Jis nušovė keturis pirkėjus, o kitus paėmė įkaitais.

Tačiau maždaug penki žmonės, tarp jų trejų metų berniukas, penkias valandas išbuvo pasislėpę šaldytuve; policija jų buvimo vietą nustatė pagal mobiliųjų telefonų signalus, nurodė prokurorai ir artimieji.

Policija apsupo parduotuvę Vensano rajone ir liepė išsigandusiems gyventojams neiti į lauką.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė mažiausiai vieną kūną, gulintį košerinio maisto parduotuvėje „Hypercacher“, kurios slankiojančios stiklinės durys buvo sudaužytos.

„Tai karas!“ – šūktelėjo viena moteris, temdama savo dukrą tolyn nuo tos vietos.

Saulei leidžiantis po 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku abu broliai islamistai, anksčiau atakavę „Charlie Hebdo“ redakciją, išbėgo iš apsupto pastato, įnirtingai šaudydami, ir buvo nukauti.

Tuojau po to saugumo pajėgos pradėjo šturmą „Hypercacher“ parduotuvėje, kai A.Coulibaly tuo metu atsiklaupė vakarinei maldai.

Kaip praneša televizija BFMTV, policija sugebėjo išnaudoti jo gynybos spragas, kai užpuolikas nenutraukė ryšio, pasikalbėjęs mobiliuoju telefonu su vienu iš šio kanalo reporterių.