B. Netanyahu teismas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir pasitikėjimo išdavimo prasidėjo pernai gegužę, bet premjerui posėdžiuose nereikėjo dalyvauti, nes jo advokatai prašydavo daugiau laiko kaltintojų įrodymams išnagrinėti.

B. Netanyahu teisme turėjo pasirodyti trečiadienį ir oficialiai atsakyti į kaltinimus.

Tačiau penktadienį paskelbtame pareiškime Jeruzalės rajono teismas nurodė, kad „atsižvelgiant į didelį posėdžio dalyvių skaičių ir karantiną 2021 metų sausio 13-ąją paskirtas posėdis atšaukiamas“.

„Nauja data bus paskelbta atskirai“, – sakoma pranešime.

Izraelis praėjusį mėnesį paskelbė trečią nuo pandemijos pradžios nacionalinį karantiną, bet penktadienį sugriežtino suvaržymus, nes per parą užregistruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius išlieka didelis.

Teismų administracijos ketvirtadienį paskelbtame memorandume sakoma, kad teisėjai, kai įmanoma, turėtų atidėti posėdžius iki karantino pabaigos, kuri šiuo metu numatoma sausio 21-ąją.

Minimas teismo posėdis atidėtas dvi dienos po to, kai ta pati teisėjų komisija atmetė B. Netanyahu advokatų prašymą atidėti kitos savaitės posėdį.

B. Netanyahu, ilgiausiai dirbantis premjeras per Izraelio istoriją, sako, kad jo paskirto generalinio prokuroro jam pareikšti kaltinimai yra raganų medžioklės dalis, siekiant nušalinti jį nuo valdžios.

Kaltintojai savo įtarimams pagrįsti surinko daugiau kaip 300 liudytojų ir teigia, kad B. Netanyahu, pirmasis apkaltintas premjero poste dirbantis pareigūnas per šalies istoriją, priėmė nederamų dovanų ir neteisėtomis paslaugomis žiniasklaidos magnatams siekė teigiamų naujienų pranešimų.

Praėjusį mėnesį teismas nurodė kaltintojams pataisyti kaltinamąjį aktą ir atskirti B. Netanyahu nuo jame minimų šeimos narių, kurie nėra teisiami.

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas sakė, kad B. Netanyahu negali vadovauti šaliai, kol yra teisiamas, ir užsiminė, kad karantino poveikis teismų sistemai galėtų būti politiškai motyvuotas.

„Tikrai nuogąstaujama, kad jis priims sprendimus remdamasis savo asmeninio išgyvenimo, o ne nacionaliniais interesais“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Y. Lapidas.

Naujai paskirtas teisingumo ministras Benny Gantzas sakė, kad problema yra ne teismo posėdžių atidėjimas, o tai, kad „Izraelis turi teisiamą premjerą“.

„Ši tikrovė per būsimus rinkimus turi būti pakeista“, – sakė jis.

B. Gantzas pernai suformavo koalicinę vyriausybę su B. Netanyahu, bet vėliau jų santykiai pašlijo, todėl šalyje kovo 23 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai.