Kiekiu maždaug 540-čiai olimpinių plaukimo baseinų prilygstantis vandens išleidimas per kelis dešimtmečius yra didelis žingsnis likviduojant vis dar labai pavojingą objektą, praėjus 12 metų po vienos didžiausių pasaulyje branduolinių avarijų.

Jėgainės operatorės TEPCO surengtoje tiesioginėje vaizdo transliacijoje buvo matyti, kaip du inžinieriai spaudinėja kompiuterio peles, o pareigūnas po atgalinio skaičiavimo praneša, kad „atsidaro vožtuvai prie jūros vandens transportavimo siurblių“.

Japonija ne kartą tvirtino, kad nuotekos yra išvalytos ir bus nekenksmingos, o šią poziciją palaiko ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Ketvirtadienį TATENA dar kartą pareiškė, kad nauji bandymai vietoje patvirtino, jog išleidžiamame vandenyje esantis radioaktyvaus tričio kiekis yra saugus.

Tačiau Kinija perspėjo, kad išleidimas užterš vandenyną, ir ketvirtadienį iš karto reagavo kritikuodama Japoniją kaip „itin savanaudišką“. Tada ji uždraudė visų japoniškų jūros gėrybių importą, „kad visapusiškai užkirstų kelią maisto saugos rizikai dėl radioaktyvios taršos“.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija taip pat sukritikavo šį žingsnį ir paragino Japoniją atšaukti išleidimą.

Vietos žvejai Japonijoje taip pat išreiškė nepritarimą. Ketvirtadienį apie 10 žmonių surengė protesto akciją netoli Fukušimos, o dar apie 100 žmonių susirinko prie TEPCO būstinės Tokijuje.

„Tai tarsi atominės bombos išmetimas į vandenyną. Japonija yra pirmoji pasaulyje šalis, patyrusi atominės bombos atakas, o šalies ministras pirmininkas priėmė tokį sprendimą“, – Tokijuje sakė 68 metų Kenichi Sato.

Japonija teigia, kad visi radioaktyvieji elementai buvo išfiltruoti, išskyrus tritį, kurio kiekis yra nekenksmingas ir mažesnis už tą, kuris išmetamas veikiančiose branduolinėse elektrinėse, taip pat ir Kinijoje.

Aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ teigia, kad filtravimo procesas yra su trūkumais. Kinija ir Rusija pasiūlė vandenį išgarinti ir išleisti į atmosferą.

Pietų Korėjos vyriausybė, siekianti gerinti santykius su Japonija, tam neprieštaravo, nors daugelis paprastų žmonių yra susirūpinę ir vyko pavieniai protestai. Ketvirtadienį policija sulaikė daugiau kaip 10 žmonių, bandžiusių patekti į Japonijos ambasadą Seule.

Tačiau dauguma ekspertų pritaria Japonijos analizei. „Išleistas į Ramųjį vandenyną, tritis toliau būtų atskiedžiamas didžiuliu vandens kiekiu ir greitai pasiektų tokį radioaktyvumo lygį, kuris nelabai skirtųsi nuo įprasto jūros vandens“, – sakė Bristolio universiteto atstovas Tomas Scottas.

TEPCO nuo ketvirtadienio iki 2024 metų kovo mėnesio keturis kartus išleis išvalytą vandenį. Pirmasis išleidimas truks apie 17 dienų, tačiau manoma, kad prireiks maždaug 30 metų, kol bus išleistos visos nuotekos.

Operatorė teigė, kad susikaupė apie 1 000 plieninių konteinerių, kuriuose laikomas vanduo, ir reikia atlaisvinti erdvę, kad būtų galima pašalinti labai pavojingą radioaktyvų branduolinį kurą ir nuolaužas iš trijų sugriuvusių branduolinių reaktorių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją