„Vaikai dabar sudaro 36 procentus asmenų, rizikuojančių (savo gyvybe) klastingoje kelionėje jūra tarp Graikijos ir Turkijos“, – nurodė JT vaikų agentūra UNICEF.

Pirmą kartą nuo migrantų krizės Europoje pradžios iš Graikijos sieną prie Makedonijos Gevgelijos miesto kerta daugiau moterų ir vaikų nei suaugusių vyrų, sakė agentūros atstovė Sarah Crowe žurnalistams.

„Migruojantys vaikai ir moterys dabar sudaro beveik 60 procentų“, – sakė ji.

Praėjusių metų birželio mėnesį 73 procentus keliaujančių migrantų sudarė suaugę vyrai, tik vienas iš 10 migrantų buvo jaunesnis nei 18 metų amžiaus, pridūrė ji.

„Migruojančių vaikų ir moterų dalies augimas yra milžiniškas“, – sakė UNICEF specialioji pabėgėlių ir migrantų krizės Europoje koordinatorė Marie Pierre Poirier.

„Tai reiškia, kad daugiau jų iškyla pavojus jūroje, ypač dabar, žiemą, ir daugiau jų reikia apsaugos sausumoje“, – nurodoma jos pareiškime.

Tarptautinė migracijos organizacija antradienį pranešė, kad per sausio mėnesį iš 272 žmonių, kurie žuvo jūroje keliaudami iš Turkijos į Graikiją, 60 buvo vaikai.

Antradienį Turkijos pakrančių apsaugos tarnybos gelbėtojai ištraukė devynis skenduolius, iš jų du – vaikai; jie žuvo nuskendus dar vienam migrantų laivui netoli Turkijos krantų.

Daugybė nepilnamečių į Europą atvyksta be suaugusiųjų palydos, rizikuodami tapti lengvu grobiu žmonių kontrabandininkams.

Sekmadienį Europolo agentūra pranešė, kad per pastaruosius dvejus metus Europoje dingo daugiau nei 10 tūkst. tokių vaikų, ir perspėjo, kad daugelis jų galėjo būti išnaudoti nusikaltėliškais tikslais.

S. Crowe apgailestavo, jog daugelio migrantų vaikų likimas nėra aiškus.

Tai „tikra vaikų apsaugos sistemų visame regione nesėkmė“, – sakė ji interviu naujienų agentūrai pirmadienį, kalbėdama apie Europą.

„Procedūros turi būti daug greitesnės, o vaikai turi būti to proceso dalis, kad jie neišsprūstų pro spragas ir netaptų kontrabandininkų bei prekeivių žmonėmis aukomis“, – sakė ji.

Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, sausio mėnesį į Europą per Graikiją atvyko beveik 62 tūkst. migrantų ir pabėgėlių.

Beveik 20 tūkst. atvykėlių, kurių didžioji dalis yra iš Sirijos, Afganistano ir Irako, yra nepilnamečiai, atvykę be suaugusiųjų palydos, nurodė organizacija.