Juos nuspręsta amnestuoti įsigaliojus švelnesniam įstatymui, kuriuo remiantis iš kalėjimo po dešimties metų buvo paleistas buvęs turtingiausias Rusijos žmogus Michailas Chodorkovskis, rusų pankgrupės „Pussy Riot“ narės.

Šis žingsnis, Kremliaus paskelbtos amnestijos dalis, turėtų sudaryti sąlygas nutraukti bylas ir kitiems 29 „Greenpeace“ įgulos nariams, o tada – 26-iems įgulos užsieniečiams pagaliau išvykti iš Rusijos.

Kai baudžiamosios bylos bus nutrauktos, aktyvistams dar reikės išvykimo vizų, nes jie nėra oficialiai atvykę į šalį.

Rusija laivo „Arctic Sunrise“ 30 žmonių įgulą laiko nuo rugsėjo, kai du aktyvistai protestuodami prieš naftos žvalgymą užlipo ant vienos „Gazprom“ naftos gavybos platformos Barenco jūroje.

Iš pradžių jie buvo laikomi Murmansko mieste prie poliarinio rato, o vėliau buvo perkelti į antrąjį pagal dydį Rusijos miestą Sankt Peterburgą.

Būtent Sankt Peterburgo teismai lapkričio mėnesį nurodė paleisti visus įgulos narius už užstatą. Nuo to laiko jie yra laisvi, bet negali išvykti iš miesto.

„Arctic Sunrise“ rusų pareigūnai vis dar laiko Murmanske.

Ragina boikotuoti Sočio žaidynes

„Pussy Riot" narės, praėjus kelioms valandoms, kai buvo išleistos iš kalėjimo, ragina užsienio šalis boikotuoti vasarį įvyksiančias žiemos olimpines žaidynes, praneša BBC.

Nadeždos Tolokonikovos ir Marijos Aliochinos teigimu, amnestijos įstatymas yra tik „kosmetinė priemonė", pasak jų, kalėjimų sistemai reikia didesnių reformų. Jos tvirtina, kad jų amnestija tėra tik apgaulė, ciniškas Rusijos prezidento Vladimiro Putino bandymas pagerinti Rusijos įvaizdį prieš 2014 m. žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

„Jei būtų įmanoma, jei turėčiau pasirinkimą, be jokių abejonių, būčiau pasilikusi kalėjime", - teigė M. Aliochina.

„Tai, kas vyksta šiandien - žmonių paleidimas iš kalėjimo likus tik porai mėnesių iki jų įkalinimo pabaigos - yra tik kosmetinė priemonė", - sakė N. Tolokonikova. 

Jos teigimu, daug daugiau žmonių turėtų būti paleisti iš įkalinimo įstaigų. "Aš raginu boikotuoti, paklausyti sąžinės balso. Aš kviečiu Vakarų vyriausybes nenusileisti vien dėl to, kad Rusija tiekia naftą ir dujas", - sakė N. Tolokonikova.

M. Aliochina ir N. Tolokonikova praėjusių metų rugpjūtį dėl „chuliganizmo" buvo nuteistos dvejų metų laisvės atėmimo bausmėmis. Jos nubaustos už protesto akciją prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje.

Dvi rusų pankgrupės „Pussy Riot“ narės antradienį, kitą dieną po to, kai dėl amnestijos buvo paleistos iš savo kalėjimų, susitiko ir apsikabino Sibiro mieste Krasnojarske.

Marija Aliochina, kuri buvo kalinama centrinės Rusijos Žemutinio Naugardo mieste, atskrido į Krasnojarską susitikti su Nadežda Tolokonikova, kuri išėjo iš kalėjimo ligoninės šiame Sibiro mieste.

N. Tolokonikova sakė, kad nori bent savaitę praleisti Krasnojarske su savo senele.

Šios jaunos moterys, kurios abi turi mažų vaikų, apsikabino Krasnojarsko oro uoste, pranešė korespondentai.

Prie M. Aliochinos ir N. Tolokonikovos prisidėjo laisvai samdomas rusų fotografas Denisas Siniakovas, kuris yra tarp 30 „Greenpeace“ aktyvistų, apkaltintų chuliganizmu dėl rugsėjo protesto prieš naftos gavybą Arktyje. Praėjusį mėnesį jis buvo paleistas už užstatą.

25 metų M. Aliochina ir 24 metų N. Tolokonikova į laisvę išėjo dviem mėnesiais anksčiau, nei būtų pasibaigusios joms skirtos dvejų metų kalėjimo bausmės, pagal Kremliaus amnestiją. Jos buvo nuteistos už protesto performansą prieš prezidentą Vladimirą Putiną Maskvos katedroje 2012 metų vasarį.

„Arkties 30-ukas“ pagal amnestiją taip pat turėtų išvengti baudžiamojo persekiojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)