Vadinamoji debesų sėja – technologija, padedanti paskatinti debesis daugiau lyti. Tai daroma iš lėktuvo į debesis purškiant mažyčių dalelių (pavyzdžiui, sidabro jodido). Tai palengvina vandens garų kondensaciją, jie sparčiau prapliumpa lietumi.

Technologija taikoma jau ne vieną dešimtmetį, ir Jungtiniai Arabų Emyratai pastaraisiais metais būtent taip sprendžia vandens trūkumo problemą, rašo BBC.

Vos tik prasidėjo potvyniai, socialinės žiniasklaidos naudotojai suskubo kaltę dėl ekstremalių oro sąlygų versti pastarajai debesų sėjai šalyje.

„Bloomberg“ paskelbė, kad debesų sėją vykdantys lėktuvai į darbą išskubėjo sekmadienį ir pirmadienį, o ne antradienį, kai prasidėjo potvynis.

Už debesų sėją Jungtiniuose Arabų Emyratuose atsakingas Nacionalinis meteorologijos centras neigė pasirodžiusius pranešimus, kad, prieš šalyje prasidedant smarkiai audrai, buvo vykdomi tokio pobūdžio darbai, galėję sustiprinti potvynius, pavyzdžiui, Dubajuje.

Organizacija CNBC žurnalistams sakė nesiuntusi pilotų debesų sėjos užduotims nei prieš antradienį Jungtinius Arabų Emyratus užklupusią audrą, nei jos metu.

Potvynis Dubajuje

Nacionalinio meteorologijos centro direktoriaus pavaduotojas Omaras Aiyazeedi sako, kad „per audrą centras debesų sėjos operacijų nevykdė“.

„Vienas iš esminių debesų sėjos principų yra pasirinkti besiformuojančius debesis prieš lietų. Audros atveju debesų sėjai yra paprasčiausiai per vėlu“, – pridūrė jis.

BBC rašo, kad, nors ir negalėjo patikrinti, kada tiksliai buvo vykdoma debesų sėja, ekspertai tikina, kad geriausiu atveju jos poveikis audrai buvo minimalus, tad dėl potvynių kaltinti šią praktiką yra „klaidinga“.

„Net jei debesų sėja ir paskatino debesis virš Dubajaus palyti, atmosferoje ir taip greičiausiai buvo daugiau vandens debesims susidaryti, ką lemia klimato kaita“, – paaiškino „Imperial College London“ klimato mokslininkė, mokslų daktarė Friederike Otto.

Debesų sėjos praktika pasitelkiama tais atvejais, kai vėjo, drėgmės ir dulkių sąlygos yra nepakankamos sukelti lietų. Praeitą savaitę meteorologai perspėjo apie didelę potvynių riziką visoje Persijos įlankoje.

„Kai prognozuojamos tokios intensyvios ir masyvios sistemos, debesų sėja – kuri yra nepigus malonumas – neatliekama, nes regiono skalėje nėra tokio poreikio“, – sako profesorė Diana Francis, vadovaujanti Abu Dabyje veikiančio „Khalifa“ universiteto Aplinkos apsaugos ir geofizikos mokslų fakultetui.

„BBC Weather“ meteorologas Mattas Tayloras pažymi, kad ekstremalios oro sąlygos buvo prognozuotos iš anksto: „Prieš liūtį kompiuteriniai modeliai (kuriuose į potencialų debesų sėjos poveikį neatsižvelgiama) prognozavo, kad per parą iškris beveik metinis kritulių kiekis. Poveikis buvo žymiai didesnis, nei kad galima tikėtis vien iš debesų sėjos – patvino didelės teritorijos nuo Bahreino iki Omano“.

Potvynis Dubajuje

Artimųjų Rytų finansų centrą Dubajų šią savaitę paralyžiavo liūtys, sukėlusios potvynius visuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Bahreine, Omane. Dėl audros sukelto chaoso sutriko Dubajaus oro uosto veikla. Buvo apsemti pagrindiniai prekybos centrai „Dubai Mall“ ir „Mall of the Emirates“, buvo uždarytos mokyklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)