„Dėl naujos ir labiau užkrečiamos omikron atmainos Danijos sveikatos priežiūros institucija nusprendė paspartinti trečiąjį skiepą visiems vyresniems nei 40 metų žmonėms, kad jie gautų vakciną praėjus keturiems su puse mėnesio po antrojo skiepo“, – sakoma sveikatos priežiūros tarnybos pranešime. Sutrumpinę laiką tarp dozių „galėsime pasitikti žiemą su geresne apsauga tiems, kurie yra padidintos rizikos dėl sunkių ligų, ir padidinti gyventojų imunitetą“, – sakė direktorius Sorenas Brostromas.

Praėjusią savaitę Europos vaistų agentūra (EMA) pranešė, kad trečioji dozė yra „saugi ir veiksminga“ praėjus trims mėnesiams po pirminio vakcinacijos kurso.

Jungtinė Karalystė (JK) sekmadienio vakarą paskelbė, kad paspartins revakcinacijų dozių diegimą ir iki kitų metų jomis galės pasinaudoti visi vyresni nei 18 metų amžiaus.

Danija yra antra pasaulyje po JK pagal patvirtintus omikron atvejus, abiejose šalyse atliekami platūs mėginių tyrimai, kad būtų galima greitai susekti atmainas. Sekmadienį buvo nustatytas 2 471 omikron atvejis 5,8 mln. gyventojų turinčioje Šiaurės šalyje, kur 80,6 proc. vyresnių nei penkerių metų gyventojų jau gavo dvi vakcinos dozes.

Panašu, kad omikron atmaina plinta greičiau nei delta, todėl vakcinos mažiau veiksmingos, bet simptomai ne tokia sunkūs, sekmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija, pabrėžusi, kad duomenys tebėra fragmentiški. Reaguodama į padidėjusį atvejų skaičių, Danija praėjusią savaitę vėl įvedė naujus apribojimus: uždarė mokyklas ir kolegijas, apribojo naktinį gyvenimą ir skatino dirbti nuotoliniu būdu.