Pasak jo, Dalai Lamos susitikimas su D.Cameronu ir vicepremjeru Nicku Cleggu bus "privatus".

Anksčiau Kinija kategoriškai prieštaraudavo tremtyje gyvenančio tibetiečių dvasinio vadovo susitikimams su Vakarų šalių lyderiais.

Dalai Lama spaudos konferencijoje sakė, kad 1,1 mln. svarų (1,8 mln. dolerių, 4,8 mln. litų) Templetono (Templtono) premiją jis paaukos labdarai.

Premija, kuri bus įteikta per iškilmingą ceremoniją Šv.Pauliaus katedroje, skiriama už Dalai Lamos pastangas skatinti "rimtas mokslines tiriamąsias apžvalgas apie gailiaširdiškumo galią", sakė organizacinis komitetas.

Nobelio premijos laureatas budistų vienuolis Dalai Lama didžiąją dalį pinigų, 1,5 mln. dolerių, ketina skirti labdaros organizacijai "Gelbėkit vaikus" (Save the Children) Indijoje, iš kur pats yra kilęs.

Dar 200 tūkst. JAV dolerių jis yra numatęs paaukoti mokslo ir dvasiškumo sąveiką propaguojančiam Minties ir gyvenimo (Mind and Life) institutui, o likusius pinigus - tibetiečių vienuolių moksliniam lavinimui.
"Labai džiaugiuosi apdovanojimu", - sakė 14-asis Dalai Lama žurnalistams.

Atsakydamas į klausimą, kodėl nusprendė pinigus skirti labdarai, 76-erių vienuolis pareiškė, kad "mūsų viltis yra mūsų ateities kartos".
"Mūsų karta priklauso XX amžiui, mes jau esame pasiruošę pasakyti "sudie", - pridūrė vienuolis su jam būdinga šypsena.

1959 metais iš Kinijos į Indiją pabėgęs Dalai Lama praėjusiais metais paskelbė, kad ruošiasi atsisakyti dalydavimo politikoje ir pagrindinį dėmesį skirs savo dvasinei misijai.

Dalai Lama nenoriai kalbėjo apie interviu, kurį anksčiau davė britų laikraščiui "Sunday Telegraph" ir kuriame prasitarė iš šaltinių Tibete sužinojęs apie Kinijos agentų rengiamą sąmokslą jį nužudyti.

Manoma, kad Dalai Lamą turėjo nunuodyti jo sekėja apsimetusi ir palaiminimo prašanti tibetietė.

"Neturime galimybės patikrinti, todėl aš nežinau", - sakė jis pirmadienį.

Pekinas ne kartą kaltino Dalai Lamą tibetiečių kurstymu sukilti prieš Kinijos valdžią šiame Himalajų regione ir susideginti protestuojant. Dalai Lama šiuos kaltinimus neigia.

Tibeto autonomijos siekiantis dvasinis vadovas pirmadienį tokius susideginimus pavadino "opiu politiniu klausimu".

"Manau, kad mano žinia turėtų būti "nulinė", nes nuo praėjusių metų aš pasitraukiau iš politinės veiklos", - pabrėžė Dalai Lama.