Tai britų vyriausybės vadovas pareiškė penktadienį atvykęs į Briuselį dalyvauti Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

J.-C.Junckeris yra „netinkamas žmogus“, sakė D.Cameronas prieš Bendrijos lyderių susitikimą, kuriame jie turėtų triuškinama balsų dauguma pritarti buvusio Liuksemburgo premjero kandidatūrai į Europos Komisijos vadovus.

„Jis netinkamas žmogus vesti šią organizaciją į priekį“, - pridūrė D.Cameronas.

Vengrijos premjeras nerems J. C. Junckerio kandidatūros

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė, kad nerems Jeano-Claude'o Junckerio kandidatūros į Europos Komisijos pirmininko postą.

V.Orbanas sakė, kad J.-C.Junckeris veikiausiai bus išrinktas triuškinama balsų dauguma.

Šis klausimas bus svarstomas antrąją ketvirtadienį prasidėjusio Europos Sąjungos viršūnių susitikimo dieną.

„Aš neparemsiu šio sprendimo“, – sakė Vengrijos premjeras interviu visuomeniniam radijui.

V.Orbanas pakartojo, kad Budapeštui nepriimtini jokie „slapti“ ES sutarties pakeitimai, turėdamas galvoje naujo Europos Komisijos pirmininko rinkimo procedūrą.

„Briuselyje laikomasi blogos praktikos, kuri vadinama slaptu sutarties pakeitimu, – teigė Vengrijos lyderis. – Iš valstybių narių paveržiama (teisė spręsti) klausimus, kurie, pagal sutartį, aiškiai priklauso valstybėms narėms.“

Vengrija dėl to smarkiai nukentėjo“, – pridūrė jis, kaip pavyzdį pateikdamas Vengrijos bankų apmokestinimą, „krizinius“ mokesčius ir žemėtvarkos reformas, kurios buvo vykdomos prižiūrint ES, nors V.Orbanas aiškina, kad tokie klausimai turėtų būti sprendžiami Budapešto.

V.Orbanas pabrėžė, kad ES federalizmas neatitinka Vengrijos interesų.

„Savo balsu noriu pasiųsti labai aiškų signalą, kad Vengrijai nepriimtina, jog būtų tęsiama ši praktika“, – perspėjo jis.

Paklaustas, ar koks nors paskutinės minutės kompromisas galėtų pakeisti jo nuomonę, V.Orbanas sakė, kad Vengrija neturi galimybių sudarinėti sandorius.

„Turime pasiųsti aiškų signalą ir perspėjimą, jog privalome laikytis savo nacionalinių interesų. Manau, britai galvoja lygiai taip pat“, – aiškino V.Orbanas.

Jis pridūrė, kad Budapeštas sieks bendradarbiauti su naujuoju Europos Komisijos pirmininku po balsavimo, tačiau tik tokiu būdu, kuris atitinka Vengrijos interesus.