CŽA vadovas ketino perduoti pranešimą Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovui Sergejui Naryškinui „apie pasekmes Rusijai panaudojus branduolinį ginklą ir eskalavimo riziką strateginiam stabilumui“, pranešė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba.

Pranešime sakoma, kad W. Burnsas su S. Naryškinu dėl nieko nesiderėjo, nes Rusija tęsia karą Ukrainoje ir vis dar yra užėmusi dideles Ukrainos teritorijos dalis.

„Jis neveda jokių derybų. Jis neaptarinėja karo Ukrainoje sureguliavimo. Tvirtai laikomės savo pagrindinio principo: nieko apie Ukrainą nedalyvaujant Ukrainai“, – pažymėjo Nacionalinio saugumo taryba.

JAV jau keli mėnesiai įspėja Rusiją dėl jos užuominų, kad ji Ukrainoje panaudotų taktinį branduolinį ginklą, jei iškiltų pavojus jos pačios teritoriniam vientisumui.

W. Burnsas SVR vadovui taip pat turėjo iškelti Rusijoje sulaikytų amerikiečių klausimą.

Rusija kalina JAV krepšinio žvaigždę Brittney Griner (Britni Grainer), nuteistą dėl kaltinimų laikius narkotikų, ir už šnipinėjimą nuteistą Paulą Whelaną. Vašingtonas jų sulaikymą vadina neteisėtu.

Pasirodė pranešimų, kad JAV pasiūlė apsikeitimą kaliniais, ir kalbama, kad šie du amerikiečiai galėtų būti iškeisti į JAV kalinamą rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą, pelniusį „mirties pirklio“ pravardę.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė viltį, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas „rimčiau kalbėsis“ apie B. Griner paleidimą. Devynerius metus kalėti nuteista krepšininkė, Rusijos teismui atmetus jos apeliaciją, buvo išsiųsta į pataisos koloniją.

„Tikiuosi, kad dabar, kai rinkimai baigėsi, p. Putinas galės diskutuoti su mumis ir norės rimčiau kalbėtis apie apsikeitimą kaliniais“, – sakė J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją