Pasak J. Cleverly, JK pritars pasiūlymams nereikalauti, kad norėdama tapti NATO nare Ukraina praeitų visą narystės veiksmų plano etapą. Vykdydamos šį planą šalys kandidatės gauna įvertinimus ir patarimus, imdamosi veiksmų atitikti NATO gynybos ir kitus kriterijus.

Jei Ukraina praleistų šį procesą, ji būtų vienoje kategorijoje su naująja nare Suomija. Pavyzdžiui, Šiaurės Makedonijai prireikė 20 metų narystės veiksmų planui įgyvendinti, ji įstojo į NATO 2020 metais.

„Matome, kaip Ukraina vystosi, ji vystosi neįtikėtinai greitai. Per neoficialų NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą (NATO generalinis sekretorius) Jensas Stoltenbergas sakė, kad daugelis narystės veiksmų plano reikalavimų iš tikrųjų yra vykdomi“, – teigė J. Cleverly. Jis pridūrė, kad Ukraina reformuoja savo ginkluotąsias pajėgas atremdama Rusijos agresiją.

J. Cleverly žodžiais, JK pozicija būtų „labai palanki“, jei Ukrainai nebūtų taikomas narystės veiksmų planas pripažįstant, kad to nebuvo reikalaujama iš Švedijos ir Suomijos. „Ukrainiečiai demonstruoja įsipareigojimą reformuoti kariuomenę savo veiksmais mūšio lauke. Manau, tai pripažįsta visos NATO sąjungininkės“, – sakė JK ministras.

Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje liepos 11-12 dienomis Ukraina tikisi iš NATO sąjungininkių saugumo garantijų ir aiškios perspektyvos tapti visateise Aljanso nare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją