Jis, be kita ko, išreiškė mintį, kad dėl tam tikrų Kremliaus šeimininko veiksmų, taip pat su naujo tipo prezidento – Volodymyro Zelenskio – atsiradimu posovietinėje erdvėje Rusijos piliečiai tampa vis labiau pribrendę pasipriešinti V. Putino sutvertai sistemai, rašo newsru.com.

„Naujas Ukrainos prezidentas kelia Rusijai didžiulę problemą“, – antradienį Berlyne kalbėdamas su žurnalistais pareiškė M. Chodorkovskis. V. Zelenskis, jo manymu, demonstruoja rusams, kad demokratinės valdžios pamainos atėjimas anaiptol nėra neįmanomas.

„Rusai pavargo nuo V. Putino. Taip pat, kaip nuo [Leonido] Brežnevo devintojo praeito amžiaus dešimtmečio pradžioje. Kad taip yra, rodo tarp žmonių populiarūs su V. Putinu susiję juokeliai“, – cituoja M. Chodorkovskio žodžius leidinys „Der Tagesspiegel“.

Opozicijai atstovaujantis politikas užsiminė, kad šešetą pastarųjų metų Rusijoje nenustoja smukti gyvenimo lygis, nors oficiali statistika kartais rodo ką kita. Svarbu ir tai, kad kitados garbinto prezidento reitingai dabar nurito iki istorinių žemumų: pasitikėjimą šalies vadovu išreiškė tik 31,7 proc. Rusijos piliečių.

M. Chodorkovskis mano, kad dabar Rusija kaip niekad priartėjusi prie sprendimo pasipriešinti V. Putino sistemai. Tai matyti iš vis dažnesnių protestų ekologijos tema. „Tuose protestuose iš esmės kalbama ne apie ekologiją, – nurodė M. Chodorkovskis. – Jie tiesiog įrodo, kad žmonės nusivylę nepataisomai sugedusia sistema.“

Atkreipdamas dėmesį į prieštaravimą tarp Rusijos realijų ir faktinių politinių žingsnių, M. Chodorkovskis pateikė palyginimą: „Įsivaizduokite, kad jūs ir dar šimtas piliečių laikomi įkalinti kokioje nors patalpoje. Užgrobėjas turi pistoletą. Jei jį pulsite, viso šimto belaisvių jis veikiausiai nenužudys, bet jus, tikėtina, – taip.“

Rusai, pasak M. Chodorkovskio, šiuo metu laukia, kol užgrobėjas pavargs. Deja, represinės struktūros V. Putino sistemoje vis dar funkcionuoja. Taigi, Rusijos prezidentas tikrai gali pademonstruoti nepalankų požiūrį į troškimą sulaukti politinių permainų, augantį V. Zelenskiui tapus Ukrainos prezidentu.

Gali būti nepabijota net tarptautinio konflikto. Čia pasitarnautų kad ir seniai žinoma poveikio priemonė – dujų eksportas į Ukrainą. Juk jį laisvai galima nutraukti. Ypač tai pasiteisintų žiemą. Tada žmonės, esą, tikrai pamatytų, kad V. Zelenskis – prastas prezidentas.

Kaip rašo Vokietijos laikraštis „Bild“, gerokai smuktelėjęs piliečių pasitikėjimas turėtų kelti V. Putinui nerimą jau vien todėl, kad už jo nugaros stovinčios figūros saugios jaučiasi tik tada, kai jo paties reitingai nepriekaištingi.

Reitingams prastėjant visi, aišku, pradeda nervintis. Į tai reaguodamas V. Putinas yra priverstas kliautis ir rūpintis ginkluotosiomis pajėgomis – kaip tik tą dabar ir daro. Visgi tokiu būdu Rusijos vadovas tampa priklausomas nuo savos kariuomenės, o tai jam taip pat neturėtų patikti: juk rusų generolai, anot M. Chodorkovskio, ilgainiui gali suvokti, kad tikrai galima apsieiti be asmens, kuriuo piliečiai vis menkiau pasitiki.

M. Chodorkovskis mano, kad, norėdamas susigrąžinti buvusią reputaciją, V. Putinas mėgina „sukurti maksimaliai galingo priešo viziją. Būtina sudaryti įspūdį, kad amerikiečiai nori užpulti Rusiją. Kaip tik dėl to bus bandoma šitai išprovokuoti.“

„Mintyse, aišku, iškyla Sirija ir Venesuela. Visgi abu konfliktai rusams ypač nepatrauklūs. Todėl aš linkęs manyti, kad jis mėgins aštrinti padėtį Europoje, pavyzdžiui, Kosove“, – cituoja „InoPressa“ rusų opozicionieriaus pasakytus žodžius.

Vakarai privalo pamiršti, kad V. Putino režimas gali būti absoliučiai normalus valdymas, pagrįstas Europai suprantamomis vertybėmis ir tikslais. Kremlius Rusijoje – visagalė monopolija. Bandomas sudaryti įspūdis, kad egzistuoja skirtingos institucijos ir veikiantieji asmenys, tačiau tai – apgaulė. Turiu omeny ministrams talkinančias struktūras. Tai mafijai tapačios struktūros, pažįstamos iš organizuotų nusikaltimų sferos. V. Putinas ir pats iškilo, ir sistemą ištobulino. Jis – mafiozas, vadovaujantis valdančiajai Rusijos sistemai kaip nusikalstamam sindikatui“, – konstatavo M. Chodorkovskis.