„The Washington Post“ duomenimis, per pastaruosius penkerius metus sostinės Grozno ir kaimyninių gyvenviečių miškuose, laukuose ir pakelėse buvo rasta dešimtys jaunų čečėnių lavonų.

„Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas viešai pareiškė, kad šios moterys buvo pasileidusios ir kad jas teisėtai nužudė jų giminaičiai vyrai. Be to, jis apibūdino moteris kaip vyrų nuosavybę ir teigė, kad pagrindinis jų vaidmuo yra gimdyti vaikus“, - rašoma publikacijoje.

„Jei moteris eina klystkeliais, ir jei vyras eina klystkeliais kartu su ja, juos abu reikia nužudyti“, - yra sakęs R. Kadyrovas, neslepiantis savo tikslo „paversti Čečėniją islamiškesne už islamistus“, – rašo autorė.

Šiandien Čečėnijoje visiškai uždrausta vartoti alkoholį. Šalyje įvestos musulmoniškos aprangos taisyklės, vyriausybė taip pat remia poligamiškas santuokas.

Kai kurie stebėtojai tvirtina, kad R. Kadyrovo pastangos įvesti islamiškus įstatymus pažeidžia Rusijos konstituciją, kuriose vyrams ir moterims užtikrinamos vienodos teisės, o religija yra atskirta nuo valstybės.

„Mūsų visuomenė yra tradicinė, konservatyvi, tačiau vyriausybė peržengė visas ribas, - teigė Moterų orumo centro, nevyriausybinės organizacijos Grozne, kovojančios už moterų teises, vadovė Lipchan Bazaeva. – Jie moterims skelbia nepriimtinus apribojimus. Nepaisant Rusijos įstatymų, moteris neturi jokių teisių, jeigu ją muša vyras“.

Nors stebėtojai sutinka, kad Čečėnijoje daugėja žmogžudysčių dėl garbės, ši problema tarp vietos gyventojų vis dar yra tabu. Tai trukdo sudaryti oficialią statistiką.

„Apie tokius atsitikimus galima išgirsti beveik kiekvieną dieną, - sakė vietos žmogaus teisių aktyvistė, dėl savo pačios saugumo nenorėjusi skelbti savo pavardės. – Kurį laiką dirbau su Nataša Estemirova, bet daugiau šioje srityje nebedirbu. Esu pernelyg išsigandusi“.

N. Estemirova, užrūstinusi vyriausybę pranešimais apie kankinimus, grobimus ir neoficialias žmogžudystes, 2009 metais buvo rasta nušauta kaimyniniame Ingušijos regione.

Mažai kas išdrįsta mesti iššūkį R. Kadyrovo valdžiai. Tačiau aktyvistai tvirtina, jog kai kurios jaunos musulmonės tai daro slapta, laviruodamos tarp dviejų priešiškų vertybių sistemų.

Devintos klasės moksleivė Milana vaikšto pasidažiusi akis, segi trumpus sijonus, rūko ir susitikinėja su vaikinais.

Kad išvengtų griežtų papročių, kai kurie jaunuoliai renkasi ankstyvą santuoką, kurią jie regi kaip vartus į nepriklausomybę, seksualinį gyvenimą ir socialinę pagarbą. Taip elgiasi ir čečėnų vaikinai.

20 metų Abu Chadžas Idrisovas vedė dar paauglystėje, būdamas 14 metų. Tuomet jis norėjo tiesiog išbandyti santuokinį gyvenimą. Jo pirmoji santuoka truko vos metus. Būdamas 18 metų, jis vedė antrą kartą. Savo būsimą žmoną jis pamatė viename parke ir su draugų pagalba ją pagrobė. Pasak A. Ch. Idrisovo, tuo metu jis žinojo tik tos merginos vardą ir kokioje mokykloje ji mokosi.

„Čečėnijoje mes turime tradicijas ir labai griežtas taisykles. Jų negalima tiesiog ignoruoti. Jei suteršiu savo šeimos vardą, turėsiu didelių problemų“, - pažymėjo jis.