Apžvalga dedikuota 2009 metais nužudytai Rusijos žmogaus teisių aktyvistei Natašai Estemirovai, daug ir atkakliai dirbusiai prie šios apžvalgos rengimo, skelbiama Žmogaus teisių stebėjimo instituto infobiuletenyje.

Ramzano Kadyrovo bandymai valstybiniu lygmeniu kontroliuoti moterų elgesį bei asmeninį gyvenimą prasidėjo dar 2006 metais, jam einant ministro pirmininko pareigas, kuomet R. Kadyrovas pareiškė, jog moterims turėtų būti privaloma dengti savo plaukus. Tapęs Čečėnijos prezidentu, Kadyrovas atvirai pareiškė, jog moterys yra iš prigimties žemesnėje pozicijoje nei vyrai ir turi jų klausyti, bei prilygino moterį vyro nuosavybei.

2007 metais R.Kadyrovas įtvirtino teisinio pagrindo neturintį reikalavimą visoms moterims, dirbančioms valstybės institucijose, nešioti galvos apdangalus. Tais pačiais metais švietimo įstaigos priėmė taisykles, įpareigojančias visas moksleives ir studentes vilkėti uniformas su galvos apdangalais.

Atsisakius dėvėti galvos apdangalus, merginos neįleidžiamos į mokymo įstaigas. Šie reikalavimai taikomi ir užsienietėms bei kito tikėjimo moterims. Per 2009-2010 metus „dorovės taisyklių“ priverstinis taikymas išplito ir į kitas viešąsias erdves - kino teatrus, laisvalaikio praleidimo vietas.

2010 metais imtasi ir bauginimo bei terorizavimo priemonių – Čečėnijos sostinėje Grozne vietos pareigūnų uniformas vilkintys vyrai dažasvydžio šautuvais ne kartą apšaudė moteris, nepaisiusias valstybinės prievolės dėvėti galvos apdangalus. Gatvėse dalintuose lankstinukuose buvo aiškinama, kad šaudymai iš dažasvydžio šautuvų tėra prevencinė priemonė, siekiant priversti moteris dengti galvas.

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas ne kartą viešai deklaravo palaikantis šią kampaniją bei pažadėjo teikti apdovanojimus dažasvydžio išpuolius prieš moteris vykdantiems vyrams, tvirtindamas, jog moterys nusipelnė tokio elgesio. R. Kadyrovas ne tik pabrėžė, jog moteris privalo dengti galvą apdangalu bei paklusti vyro įsakymams, bet ir teisino nužudymus dėl garbės arba vadinamuosius „honour killings“.

Priverstinis reikalavimas moterims rengtis pagal musulmonų religines tradicijas pažeidžia moterų teisę į privatų gyvenimą, asmens autonomijos principą, saviraiškos laisvę bei religijos, minties ir sąžinės laisvę, skelbia HRW. Taip pat tai yra diskriminacija lyties pagrindu. Pačios čečėnės teigia, jog vykdoma „dorovės kampanija“ jas žeidžia ir žemina jų orumą, tačiau jos negali atvirai protestuoti, bijodamos dėl savo ir artimųjų saugumo.