J. Cameronas sakė, kad povandeninis laivas kėlė didelį susirūpinimą glaudžiai susijusioje vandenynų tyrinėtojų bendruomenėje, ir prilygino jį 1912 metais nuskendusiam laineriui, kai žuvo apie 1 500 žmonių.

„Mane pribloškė panašumas į „Titaniko“ katastrofą, kai kapitonas ne kartą buvo įspėtas apie ledkalnius priešais laivą, tačiau jis vis tiek naktį be mėnulio visu greičiu įplaukė į ledo telkinį, ir dėl to žuvo daug žmonių“, – „ABC News“ sakė J. Kameronas.

„Ir kad labai panaši tragedija, kai nebuvo atsižvelgta į perspėjimus, įvyko toje pačioje vietoje, kai visame pasaulyje vyksta tiek nardymo operacijų, manau, tai tiesiog stulbina. Tai iš tiesų siurrealu“, – sakė jis.

JAV pakrančių apsaugos tarnyba ketvirtadienį patvirtino, kad nedidelis povandeninis laivas, kurį valdė bendrovė „OceanGate Expeditions“, vandenyno gelmėse patyrė „katastrofišką sudužimą“, ir taip baigėsi tarptautinė paieškos ir gelbėjimo operacija, kuri patraukė viso pasaulio dėmesį.

J. Cameronas, kuris 2012 metais tapo pirmuoju žmogumi, savarankiškai panėrusiu į Marianų įdubą – giliausią pasaulyje vandenyno vietą savo suprojektuotu ir pastatytu batiskafu, sakė, kad inžinieriai visada pirmiausia galvoja apie povandeninio laivo implozijos (sudužimo dėl didelio išorės slėgio) pavojų.

Jis sakė, kad „tai košmaras, su kuriuo mes visi gyvename“ nuo tada, kai pradėjo dirbti giluminių tyrimų srityje, ir pabrėžė, kad pastaraisiais dešimtmečiais šiame sektoriuje pasiekta labai gerų saugos rezultatų.

Tačiau „daugelis bendruomenės žmonių buvo labai susirūpinę dėl šio aparato“, sakė jis. – Keletas geriausių giluminio nėrimo inžinierių bendruomenės atstovų net rašė laiškus bendrovei, kuriuose teigė, kad tai, ką jie daro, yra per daug eksperimentinis dalykas, kad būtų galima vežti keleivius, ir kad tai turi būti sertifikuota“.

Holivudo režisierius pridūrė, kad asmeniškai pažinojo vieną iš dingusių povandeninio laivo keleivių, prancūzų vandenynų tyrinėtoją Paul-Henri „PH“ Nargeolet: „Tai labai maža bendruomenė. „PH“ pažinojau 25 metus. Negaliu suvokti, kad jis taip tragiškai žuvo“.

J. Cameronas daug kartų lankėsi prie sudužusio „Titaniko“ kurdamas – taip pat ir vėliau – 1997 metais pasirodžiusį savo epinį filmą su Leonardo DiCaprio ir Kate Winslet, pelniusį rekordinį skaičių –11 – „Oskaro“ apdovanojimų.

„Aš labai gerai pažįstu sudužusio laivo vietą... Iš tikrųjų apskaičiavau, kad laive praleidau daugiau laiko nei to laivo kapitonas“, – sakė jis.

J. Cameronas taip pat yra sukūręs filmą „Gelmė“ („The Abyss“) apie povandeninę katastrofą ir daugybę dokumentinių filmų apie jūrų gelmes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją