Baltarusijos sostinėje vasario 12 dieną pasirašius vadinamuosius Minsko susitarimus, agresija rytinėse Ukrainos teritorijose aprimo, tačiau jokiais būdais nesiliovė. Seniau paskelbtos paliaubos žlugo.

Rusijos pilietis ir buvęs vieno nacionalistų dienraščio žurnalistas A. Borodajus, praeitais metais išgarsėjęs kaip vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ ministras pirmininkas, teigia manąs, kad Ukrainos kariuomenė ruošiasi naujam puolimui.

„Jeigu atvirai, manau, kad Minsko susitarimų nebus paisoma, kaip kad nebuvo paisoma ir pirmojo Baltarusijos sostinėje pasiekto susitarimo“, – per interviu Maskvoje, kurį davė viename Rusijos sostinės restorane apsuptas buvusių separatistų vadų, sakė A. Borodajus.

„Galiausiai Ukrainos kariuomenė pradės naują puolimą. Tai labai tikėtina baigtis. Nesu tikras, ar pavyks išvengti didelio karinio konflikto, nes Rusija amžinai negalės kęsti tos piktžaizdės prie savo sienų“, – teigia A. Borodajus.

A.Borodajus „Donecko liaudies respublikos“ premjero postą vietos separatistui užleido praeitą rugpjūtį, tačiau netrūksta manančių, kad jis ir toliau turi stiprių politinių ryšių Maskvoje ir yra vienas iš žmonių, jungiančių Kremlių ir Donbasą.

Aleksandras Borodajus

Pačioje konflikto pradžioje pradėjęs vadovauti separatistams, A. Borodajus labai greitai tapo tikru Rusijos televizijų numylėtiniu. Rusijos sostinėje jį dažnai stabdo žmonės ir pritariančiai tapšnoja per petį.

Be to, A. Borodajus buvo vienas iš aktyviausių separatistų vadų tuo metu, kai virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas. Vakarai mano, kad lėktuvą numušė iš separatistų kontroliuojamos teritorijos paleista rusų raketa.

A.Borodajus asmeniškai derėjosi su Malaizijos pareigūnais dėl lėktuvo juodųjų dėžių ir visada primygtinai neigė separatistų kaltę dėl lėktuvo katastrofos, pražudžiusios 298 žmones.

Faktas, kad beveik visi įtakingiausių separatistų judėjimo lyderiai tuo metu buvo iš Rusijos, kaip reikiant kompromituoja Kremlių, kuris tvirtina, kad Rusijai palanki nuomonė Rytų Ukrainoje tiesiog įgimta. „Donecko liaudies respublikos“ premjero postą A. Borodajus užleido buvusiam vietos elektrikui Aleksandrui Zacharčenkai.

Sankcijomis Rusijos neišgąsdinsite

Nors susirėmimai Rytų Ukrainoje pastaruoju metu ir susilpnėjo, aukų skaičius ir toliau auga. Skelbiama, kad iš viso per konfliktą jau žuvo daugiau nei 6400 žmonių.

42 metų A. Borodajaus teigimu, „pusiau įšaldyta“ situacija ilgai nesitęs.

„Jeigu Ukrainos kariai imsis naujos atakos, prireiks daug civilių aukų. Man labai gaila, bet žus ir karių... Niekas nedrįstų pasakyti, kad Rusijai nerūpi Donbaso žmonės. Tai reiškia, kad yra tikimybė, kad Rusija Donbaso žmonių, kuriems reikia pagalbos, likimo valiai nepaliks“, – sakė A. Borodajus.

Paklaustas, ar tokiu atveju Rusijos pajėgos būtų priverstos kištis, buvęs „Donecko liaudies respublikos“ premjeras atsakė: „Pripažįstu, kad Rusijai gali trūkti kantrybė“.

Aleksandras Borodajus

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nepanoro komentuoti A. Borodajaus pasisakymų. Vakarai ir Kijevas tvirtina, kad Rusija siunčia savo karių ir ginklų Ukrainos separatistams, tačiau Maskva tokius kaltinimus neigia.

Ukrainos kariuomenės atstovas Andrejus Lysenka sako, kad Kijevas laikosi Minsko susitarimų ir neigia faktą, kad Ukrainos pajėgos ruošiasi naujai karinei operacijai.

A.Borodajus palaiko ryšius ir su kitais rusais, atlikusiais separatistų lyderių vaidmenį, pavyzdžiui, Igoriu Strelkovu, kuris Malaizijos lėktuvo tragedijos metu buvo pagrindinis separatistų vadas.

I. Strelkovas ir A. Borodajus, kuris paskutinį XX amžiaus dešimtmetį kariavo ir separatistiniame Moldovos Padniestrės regione, į Rusiją grįžo prieš kelis mėnesius, duodami suprasti, kad jų darbas Rytų Ukrainoje baigtas.

A.Borodajus, kuriam pritaikytos Vakarų sankcijos draudžia įvažiuoti į Europos Sąjungą ir Jungtines Valstijas, teigia, kad sankcijų griežtinimas Maskvos „neišgąsdins“.

Jis dar kartą pakartojo, kad Rusija karių į Rytų Ukrainą nesiuntė ir pridūrė, kad, jeigu taip būtų, „dabar prie Donecko Ukrainos karių nebūtų likę nė pėdsako“.