Jevgenijus Bužinskis, kuris 41 metus tarnavo Rusijos kariuomenėje, sako, kad diplomatų išsiuntimas iš Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų po Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo Solsberyje sukūrė situaciją, kuri, jo galva, „baisesnė nei šaltasis karas“.

Paprašytas paaiškinti, ką turi omenyje, J. Bužinskis pridūrė: „Tai tikras karas. Baisiau už šaltąjį karą yra tik tikras karas. Tai bus paskutinis karas žmonijos istorijoje“.

J. Bužinskis, kuris į pensiją išėjo 2009 metais, kalbėjosi su „BBC Radio 4“ žurnalistu Nicku Robinsonu.

„Jungtinės Valstijos žada, kad spaudimas tik didės. Ką jie tikisi pasiekti? Ar tikisi pasiekti valdančiojo režimo pasikeitimą? Beprasmiška. Jūs nepažįstate rusų. Kuo didesnis spaudimas, tuo visuomenė glaudžiau spiečiasi aplink prezidentą. Jūs išsiunčiate diplomatų, mes išsiunčiame diplomatų, jūs išsiunčiate dar daugiau, o kas toliau? Tai diplomatinių santykių ardymas. Bandote Rusiją priremti prie sienos, o bandyti Rusiją priremti prie sienos labai pavojinga strategija“, – teigia J. Bužinskis.

Paklaustas apie kitas šalis, netikinčias Kremliaus gynyba dėl apnuodijimo Solsberyje, J. Bužinskis visa tai pavadino „didžiule nesąmone“ ir pareiškė, kad iš šio nusikaltimo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui neva „jokios naudos“.

Vakarų atsakas Rusijai

Konfliktas tarp Rusijos ir Didžiosios Britanijos kilo po to, kai Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Ekspertai padarė išvadą, kad jie buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“).

Didžioji Britanija dėl šio apnuodijimo apkaltino tiesiogiai Rusiją ir ėmėsi sankcijų - be kitų priemonių, iš šios šalies buvo išsiųsti 23 rusų diplomatai. Vakarų šalys nusprendė palaikyti Didžiąją Britaniją ir solidarizavosi su šia šalimi taip pat išsiųsdamos rusų diplomatus. Tokį sprendimą priėmė dauguma ES valstybių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys.

Rusija nuo pat pradžių savo kaltę neigia. Ne gana to, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimas gali būti naudingas Didžiosios Britanijos vyriausybei, nes ši byla nukreipia dėmesį nuo problemų, kylančių šaliai ruošiantis išstoti iš Europos Sąjungos.

„Esama ir kitų paaiškinimų, apie juos kalba ir ekspertai. Jie kalba, kad tai galėtų būti visiškai paranku ir Britanijos specialiosioms tarnyboms, žinomoms savo gebėjimais veikti su licencija žudyti“, – S. Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Maskvoje.

Jis pridūrė, kad šis skandalas „gali būti naudingas ir Britanijos vyriausybei, atsidūrusiai nepatogioje padėtyje, nes neišpildė įsipareigojimų savo rinkėjams dėl „Brexit“ sąlygų.

Užsienio reikalų ministras piktinosi, kad „iš Rusijos pareikalauta atsakyti, ar tai įsakė padaryti (prezidentas Vladimiras) Putinas, ar Rusija nebekontroliuoja savo cheminio arsenalo“.

Pasak jo, Britanijos pareiškimai, kad Rusijos vadovybė galėjo turėti motyvų apnuodyti S. Skripalį, yra „beprotiška provokacija“.

Sergejus Lavrovas

„Mes negalėjome turėti motyvo. Tas žmogus buvo paleistas į laisvę, jam suteikta malonė – suteikta malonė pagal apsikeitimą su Rusijos atstovais, įvykdytą prieš kelerius metus. Jeigu tam žmogui būtų buvę kokių nors pretenzijų, jis tikriausia nebūtų iškeistas“, – aiškino ministras.

S. Lavrovas pridūrė, kad Maskvos santykiai su JAV, Didžiąja Britanija ir keletu kitų Vakarų šalių šiuo metu yra prastesni netgi už buvusius per Šaltąjį karą.

S. Lavrovas skundėsi, kad Britanijos tarnybos iki šiol neleido suteikti Rusijos konsuliniams darbuotojams prieigos prie ligoninėje gydomų Skripalių. Praėjusią savaitę žiniasklaida pranešė, kad Julija Skripal atgavo sąmonę ir net kalba.

Rusijos agresyvaus elgesio pavyzdys

Savo ruožtu antradienį Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May oficialus atstovas pareiškė: „Kaip davė aiškiai suprasti premjerė, Didžioji Britanija mielai vertintų Rusiją kaip konstruktyvią partnerę, pasirengusią laikytis taisyklių. Incidentas Solsberyje tik vienas iš agresyvaus Rusijos elgesio pavyzdžių, iliustruojantis naują ir labai pavojingą priešiškos Maskvos veiklos etapą tiek mūsų žemyne, tiek už jo ribų. Kaip jau yra sakiusi mūsų ministrė pirmininkė, privalome priimti akivaizdžius faktus, o Rusijos iššūkis – toks, su kuriuo teks dirbti daug metų“.

Theresa May

Th. May atstovas atsisakė komentuoti perspėjimus, esą diplomatinė krizė gali virsti aktyviais kariniais veiksmais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (889)